Avrupa Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği - ILGA-Europe yıllık LGBTİ bireylerin İnsan Hakları Yıllık Değerlendirme raporunu yayınladı.

Türkiye değerlendirme kapsamındaki 49 ülke arasında 48. oldu. Raporda LGBTİ hakları konusunda farklı alanlarda sağlanması ve tamamlanması gereken hedefler yüzdelik oranlarla belirtiliyor. Buna göre Türkiye toplam değerlendirmede sadece yüzde 4 gibi çok düşük bir skorda kaldı.

Raporda Türkiye'nin aile, nefret söylemi ve suçu, eşitlik ve ayrımcılık ile iltica alanlarında yüzde 0 skorla hiç bir ilerleme kaydetmediği belirtiliyor.

Kamusal ve sivil toplum alanında ise yüzde 17 ve cinsiyetin yasal olarak tanınması ve vücut bütünlüğü alanında da yüzde 13'lük bir skor kaydedildi.

Diğer ülkelerdeki durum ise şöyle:

Euronews’ten Sertaç Aktan’ın haberine göre, raporda Türkiye'ye şu tavsiyelerde bulunuldu:

*Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsiyet özelliklerine dayalı tüm ön yargı saikli suçları açıkça kapsayan nefret suçu ve nefret söylemi yasalarının getirilmesi.

*Cinsiyetin yasal olarak tanınması için, kendi kaderini tayin sürecine dayanan ve bunun için gerekli olan işlemlerden (kısırlaştırma, tıbbi teşhis, cerrahi / tıbbi müdahale, zorunlu boşanma veya yaş sınırlaması gibi) ücretsiz yararlandırması ve bunun için adil, şeffaf bir yasal çerçeve geliştirmesi.

*LGBTİ örgütleri için toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün etkili bir şekilde kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması ve LGBTİ insan hakları savunucularının güvenliğinin sağlanması.