Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, “Avrupa’da Transgender Bireylere Yönelik Ayrımcılık” başlıklı tavsiye kararını onaylayarak, ilk defa sadece translara yönelik bir kararı kabul etti.

Bianet’te yer alan habere göre, “Avrupa’da Transgender Bireylere Yönelik Ayrımcılık” başlıklı tavsiye kararı, Parlamenter Meclisi’nin kişilerin cinsiyet kimliklerinden ötürü maruz kaldığı ayrımcılığı araştırması ve Avrupa Konseyi üye devletlerine transların insan haklarının geliştirilmesi için tavsiyelerde bulunmasını öngörüyor.

22 Nisan’da Strasbourg’ta toplanan Parlamenterler Meclisi, Malta’dan Sosyalist Grup Milletvekili olan Deborah Schembri’nin hakkında rapor hazırladığı ve Meclis’in Eşitlik ve Ayrımcılık Karşıtlığı Komitesi’nin oylamaya hazır hale getirdiği tasarı ile ilgili 69 kabul, 23 ret ve 12 çekimser oy kullanıldı.

Karar tasarısı oylaması öncesi hazırlanan rapor hakkında Moldova’dan milletvekili Velario Ghiletchi, toplamda 12 değişiklik önergesi verdi ve tasarı aleyhine son derece sert ve transfobik argümanlar dile getirdi. Meclis’te yer alan Sosyalist Grup milletvekilleri ise tasarıyı destekleyen açıklamalar yaptılar. Karar tasarısı oylaması öncesi en dikkat çeken konuşma, kendisi de bir trans olan Belçika milletvekili Petra De Sutter’in konuşmasıydı. Konuşması sonrası De Sutter uzun süre alkışlandı.

Tavsiye kararı taslağını hazırlayan ve Meclis’in dikkatine sunan Komite’nin milletvekillerinden biri de Türkiye’den CHP milletvekili Gülsün Bilgehan idi. Oylama öncesi tasarı ile ilgili komiteyi temsilen söz alan Gülsün Bilgehan, Moldova Milletvekili Ghiletchi’nin sunduğu değişiklik önergelerine komitenin karşı olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE’DEN VEKİLLER VE AKTİVİSTLER STRASBOURG’DAYDI

Kırmızı Şemsiye Derneği Başkanı Kemal Ördek, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde tartışılan kararın görüşüldüğü oturumunu izledi, raporu hazırlayan ekip ile görüştü. Aynı zamanda, Avrupa Konseyi’nin Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Birimi (SOGI UNIT), Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI), İstanbul Sözleşmesi İzleme Birimi (GREVIO), Avrupa Konseyi İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile de görüşmeler gerçekleştirdi.

Oylama öncesinde Strasbourg’a gelen Türkiye Delegesyonu’ndan CHP’li milletvekilleri Deniz Baykal ve Gülsün Bilgehan ile de görüşen Kemal Ördek, tasarı lehine oy istedi. CHP Eski Genel Başkanı ve Antalya milletvekili Deniz Baykal, tasarıyı destekleyeceğini belirtti. Gülsün Bilgehan ise, zaten tasarıyı oylamaya sunan komitenin üyesi olarak tasarıyı destekleyeceklerini ve bundan sonra LGBT hakları ile ilgili çalışmalarda aktif bir şekilde yer alacağını ifade etti.

AKP’DEN RET OYU, MHP OYLAMAYA KATILMADI   

Tavsiye kararı taslağının oylanması öncesinde, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Binası’nda Türkiye’den Kemal Ördek, Ukrayna’dan Yuri Frank, Fransa’dan Clemence Zamora-Cruz, İrlanda’dan Sam Blackensee ve Litvanya’dan Tomas Laskevicius milletvekilleri ve Konsey çalışanlarının yoğun şekilde katıldığı bir panelde konuşmacı oldular ve katılımcılardan tasarı lehine oy kullanmalarını istediler.

AKP milletvekilleri Şaban Dişli, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türkiye Delegasyonu Başkanı Reha Denemeç ve Tülün Erkal Kara tasarıya ret oyu verdi.