Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG) Suriye'deki Alevi katliamına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Deniz Karakaş tarafından yapılan açıklamada, Alevi köyü İştebrak'taki katliama dikkat çekilerek, katliamın Türkiye'de "kutlanmasına" tepki gösterildi ve Alevi kurumlarına "Katliama karşı sokağa çıkın" çağrısı yapıldı.

100'Ü AŞKIN İNSAN KATLEDİLDİ

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu'nun yaptığı açıklamada, Hatay sınırındaki İdlib'e bağlı Cisr eş-Şuğur kasabasına saldıran EL Kaide'nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi'nin İştebrak köyünde arasında çoğunlukla kadın ve çocukların olduğu 100'ü aşkın insanı katlettiği hatırlatıldı.

KATLİAM TÜRKİYE'DE 'KUTLANDI'

Katliamın ardından İstanbul Fatih Camii'nde lokum dağıtıldığı ve cuma namazından çıkan Müslümanların da lokumları yiyerek Alevilerin katledilmesini kutladığına dikkat çekilirken; AKP'li gazeteci Fatih Tezcan'ın da bunu sosyal medyada paylaşarak sevincini dile getirdiği vurgulandı.



"IŞİD NEYSE AKP DE ODUR"

Suriye'deki katliamda AKP Hükümeti'nin rolünün olduğunun savunulduğu açıklamada, "IŞİD, El Kaide, El Nusra katilleri neyse onlara destek veren Osmanlı'nın varisi AKP de odur" denilerek, şu ifadelere yer verildi:

"AKP Hükümeti'nin silah ve lojistik yardım yaptığı selefist, cihadist çeteler Türkiye sınırlarını elleri kollarını sallayarak geçiyorlar. Sınırlarını selefist, cihadist çetelere açıp yeni bir Dersim, yeni bir Maraş, yeni bir Sivas yaratmak istercesine çetelere davetiye çıkaran Alevifobik AKP'ye 'DUR' demek gerekiyor!"

'KATLİAMA KARŞI SOKAĞA ÇIKIN' ÇAĞRISI

Katliama yönelik olarak yeterince kamuoyu oluşturulmadığının ve tepkilerin dile getirilmediğinin söylendiği açıklamada, "1500 yıl sene geçmesine rağmen Kerbela'nın, Hz.Hüseyin'in yasını tutan Aleviler 2015 yılında hemen yanı başımızda, sınırın ötesinde 'Alevi' olduğu için katledilenler için bugün bir şey yapmazsa yeni yas günlerini şimdiden takvimine koymak zorunda," denildi.

Son olarak Alevi kurumları ile sivil toplum kuruluşlarına katliama karşı sokağa çıkma çağrısının yapıldığı açıklamada, "Alevilerin yaşam haklarının tehlikede olduğunu her yerde yüksek sesle dile getirmemiz lazım. AKP'ye ve kirli oyunlarına 'dur' demek her bireyin insanlık görevidir. Ortadoğu'da ve Türkiye'de Alevi katliamlarına ve asimilasyon politikalarına hayır diyelim. Yeniden Dersim, Maraş, Sivas ve Gazi'lerin yaşanmasına izin vermeyelim," denildi. (Demokrat Haber)