Avrupa Birliği, Kars Belediye Başkanlığı'na kayyım atanması ve HDP'lilerin tutuklanmasının ardından yaptığı açılamada "6 yıl önce gerçekleşmiş olaylar nedeniyle devam eden tutuklama ve gözaltılarından büyük acı duyuyoruz. Bu son karar, ülkedeki yerel demokrasiyi baltalıyor ve milyonlarca seçmenin seçimlerde tercihlerini ifade etme hakkını inkar ediyor" dedi.

Avrupa Birliği Sözcüsü Ana Pisonero Hernandez, 6 yıl sonra başlatılan 'Kobani eylemleri' soruşturmasında aralarında Kars Belediye Başkan Ayhan Bilgen'in de olduğu HDP'lilerin tutuklanmasının ülkede yerel demokrasiyi ve milyonlarca seçmenin seçme hakkını ihlal ettiğini söyledi. 

Hernandez, Kars Belediye Başkanlığı'na da kayyım atanması ve HDP'lilerin tutuklanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Türkiye'de, demokratik yolla seçilmiş muhalefetin temsilcilerinin ve yöneticilerinin, 6 yıl önce gerçekleşmiş olaylar nedeniyle devam eden tutuklama ve gözaltılarından, özellikle de Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen'in (tutukluluğundan), büyük acı duyuyoruz" dedi. Sözcü, söz konusu kişilerle ilgili araştırmaların daha önceden tamamlanmış olduğunu anımsatarak, "Bu daha da endişe verici" yorumunu ekledi.  

AB Sözcüsü ardından Türkiye'de yerel demokrasiye yönelik umutlarının söndüğünü şu sözlerle ifade etti:

"Bu son karar, ülkedeki yerel demokrasiyi baltalıyor ve milyonlarca seçmenin seçimlerde tercihlerini ifade etme hakkını inkar ediyor. AB birçok defa, Türkiye'de seçilmişlere karşı kanuni takibatın ve onların yerine devlet tarafından kayyım atanmasının ve terörle mücadele kanunun keyfi olarak uygulanmasının temel haklar ve özgürleri, özellikle de toplanma, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü kötü yönde etkilediğini kınamıştır." 

AB Sözcüsü Ana Pisonero Hernandez, Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi ve AB'ye aday ülke olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin iddia edilen kabahat veya suç ile ilgili, "adil yargılama ve masumiyet karinesi ilkelerine" uymasını gerektiğini anımsattı. Hernandez, "Hükümsüz olarak tutuklu bulunan politikacıların, gazetecilerin, akademisyenlerin ve insan hakları savunucularının derhal serbest bırakılması için kesin çağrımızı yineliyoruz" dedi.

31 Mart 2019 resmi seçim sonuçlarına göre HDP, 3 Büyükşehir 5 İl, 45 İlçe ve 12 belde olmak üzere toplam 65 belediye başkanlığı, 1.230 belediye meclis üyeliği ve 102 İl genel meclis üyeliği kazandı. HDP'nin şu anda sadece Adıyaman'ın Kömür, Ağrı'nın Patnos, Diyarbakır'ın Çınar, Erzurum'un Karaçoban ve Şırnak'ın Silopi ile Balveren ilçelerindeki belediye başkanları görevine devam ediyor. (ANKA)