Avrasya Kamuoyu Araştırma Merkezi’nin (AKAM) 2022’de yaptığı ilk seçim anketinde Millet İttifakı, Cumhur İttifakını 3,5 puan geride bıraktı.

Ocak ayındaki ankete göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra Millet İttifakı yüzde 39,9 oy alırken Cumhur İttifakı yüzde 36,4’de kaldı.

Seçimin kilit partisi HDP ise yüzde 11 oy alıyor. Peki, son seçim anketinde hangi parti ne kadar oy alıyor? İktidar partisine güven ne durumda? Halk seçimlere hile karışması konusunda ne düşünüyor?

Avrasya araştırma firmasının başkanı Kemal Özkiraz, Canan Kaya’nın Medya Koridoru isimli Youtube kanalına konuk oldu.

Özkiraz, Avrasya’nın 9-14 Ocak 2022 tarihleri arasında yaptığı seçim anketinin sonuçlarını açıkladı. Kararsızlar dağıtılmadan önceki sonuçlara göre “Bu pazar erken seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusuna katılımcıların yüzde 27,4’ü AKP yanıtını verdi.

İkinci sırada ise yüzde 25,6 ile CHP geliyor. İYİ Parti yüzde 10.1 oy alırken HDP yüzde 9,9’da kaldı. Son dönemde gerileme eğilimindeki MHP ise yüzde 5.,2’ye kadar düştü.

Ankete katılan kişilerin yüzde 10,3’ü hangi partiye oy vereceği konusunda kararsız olduğunu veya oy kullanmayacağını söylüyor.

mıllet ıttıfakı

MİLLET İTTİFAKI, CUMHUR İTTİFAKINI 3,5 PUAN GERİDE BIRAKTI

Kararsızlar dağıtılmadan önce AKP ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakının oy oranı yüzde 32,6 olurken CHP ve İYİ Partinin kurduğu Millet İttifakı yüzde 35,7’ye kadar ulaştı. Böylece muhalefetteki Millet İttifakı Cumhur İttifakını yüzde 3,1 puan geride bıraktı.

Peki yüzde 10,3 olan kararsızlar partilerin aldığı oy oranına göre dağıtılırsa durum ne oluyor?

Araştırmaya göre kararsızların oyları dağıtılınca AKP’nin oy oranı yüzde 30’6’ya yükselirken CHP’nin oyu yüzde 28,6’ya çıkıyor.

Bunu yüzde 11,3 ile İYİ Parti, yüzde 11 ile HDP, yüzde 5,8 ile MHP takip ediyor. Diğer partilerin oy oranı ise şöyle sıralanıyor; DEVA partisi yüzde 5,6, Gelecek Partisi yüzde 1,5 ve Saadet Partisi yüzde 1,1.

mıllet ıttıfakı-1

KARARSIZLAR DAĞITILINCA MİLLET İTTİFAKI FARKI AÇIYOR

Kararsızlar dağıtılmadan önce olduğu gibi dağıtıldıktan sonra da Millet İttifakı Cumhur İttifakını geçiyor. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra Cumhur İttifakının oy oranı yüzde 36,4 iken Millet İttifakının oy oranı yüzde 39,9 Bu durumda Millet İttifakı Cumhur İttifakını yüzde 3,5 puan geride bırakıyor.

Öte yandan Avrasya araştırma firması, katılımcılara “Erken seçim olsa hangi ittifak kazanır? sorunu yöneltti.

Katılımcıların yüzde 35,6’sı Millet İttifakının, yüzde 32,3’ü Cumhur İttifakının kazanacağını söyledi. Geriye kalan yüzde 22,1’lik kesim seçim yarışının ortada geçeceğini belirtirken yüzde 10’u “bilmiyorum” cevabını verdi.

“SEÇİME HİLE KARIŞIR” DİYENLERİN ORANI YÜZDE 57,2

“Seçimlerde hile yapılacağını düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 57,2’si “İktidar partisinin hile yapacağını düşünüyorum” dedi. Muhalefetin hile yapacağını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 6,7. Katılımcıların yüzde 25,9’u seçime hile karışmayacağını ve yüzde 10,2’si de bir fikri olmadığını söylüyor.

akp secım

“MUHALEFET SANDIK GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYAMAYACAK”

Avrasya, Cumhur İttifakına oy veremeyecek olan kişilere “Muhalefet partilerin sandık güvenliğini sağlayacağına inanıyor musunuz? sorusuna da yöneltti. Katılımcıların yüzde 72,6’si muhalefet partilerin sandık güvenliğini sağlamayacağını söyledi. Katılımcıların yüzde 14,4’u muhalefet partilerin sandık güvenliğini sağlayacağını düşünüyor. Geriye kalan yüzde 13,3’lük kesim ise bu konuda kararsız.

Muhalefetin sandık güvenliğini koruyamayacağını düşünenlerin oranı yüksek olsa da yine aynı kesime sorulan “Olası bir seçimde sandıkta görev almayı düşünüyor musunuz?” sorusuna muhaliflerin yüzde 50,7’si hayır yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 22,3’ü sandıkta görev almayı düşündüğünü, yüzde 20,2’si muhalefet çağrı yaparsa sandıkta görev alacağını ve yüzde 6,8’i kararsız olduğunu söyledi.

Avrasya başkanı Kemal Özkiraz bu sonucu “Muhalefet içinde muhalefetin sandık güvenliğini koruyacağına inanan yok ancak bu durumdan şikayetçi olanlar sandıkta görev almak ve sandık güvenliğini korumak istemiyor” cümleleri ile yorumladı.

secım-1

KATILIMCILAR ERKEN SEÇİMİ DESTEKLİYOR

Avrasya araştırma firması katılımcılara erken seçim yapılmasını destekler misiniz? diye de sordu. Katılımcıların yüzde 60’i erken seçimi destekleyeceğini, yüzde 27’si desteklemeyeceğini söyledi. Geriye kalan yüzde 12,6’lik kesimin ise bu konuda bir fikri yok.

erdoğan--

ERDOĞAN’A DESTEK AZALIYOR

Olası bir erken Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan tekrar aday olursa oy verecek misiniz? Sorusuna ise adayların yüzde 55,1 i hayır yanıtını verirken yüzde 33,4’ü evet dedi. Yüzde 11,5’i ise Erdoğan’ı destekleyip desteklemeyeceği konusunda kararsız.