Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi, yerel gündemle ilgili yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

10-14 Eylül tarihleri arasında online olarak gerçekleştirilen araştırma, 30 büyükşehir belediyesi ve bunlara bağlı olan 100 merkezi ilçede yapıldı.

Ankette öne çıkan sonuçlardan biri yeni kurulan Gelecek ve DEVA partilerine bugüne kadar kamuoyuna açıklanan anketlerde verilen yüzde 1-1.5'luk oranlardaki yükseliş oldu.

Gelecek Partisi'nin, AK Parti'nin kalesi olarak görüldüğü üç merkezdeki yükselişi dikkat çekti.

En çok beğenilen ilçe belediye CHP'li Utku Gümrükçü'nün başkanı olduğu İzmir Çiğli Belediyesi, en çok beğenilen büyükşehir ise CHP'li Muhittin Böcek'in başkanı olduğu Antalya Büyükşehir Belediyesi ölçüldü.

Araştırmanın sonucuyla ilgili bilgi veren Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi şunları kaydetti:

“Halkın çok büyük kısmı covid19 salgını sırasında yerel yönetimlerin başarılı bir sınav verdiklerini düşünüyorlar. Cumhur İttifakı belediyelerini başarılı bulanlar yüzde 51 iken Millet İttifakı’nın yönettiği belediyelerde yaşayanların başarılı bulma oranı yüzde 55’e yakın. 30 büyükşehir ortalamasında CHP oylarını 1,5 puan, CHP’li başkanların yönettiği 11 belediyede ise ortalama 2,3 puan artırmış durumda.”

“AK Parti'nin oyları 30 büyükşehir belediyesinde 4,1 puan, Kendi yönettiği belediyelerde ise 2,2 puan azalmıştır. Gelecek Partisi, kayyım atanan belediyelerin yanı sıra Konya, Kayseri, Erzurum gibi illerde yükseliş gösteriyor. Deva Partisi’nde belirli bir bölgede bir yoğunlaşma görülmemekle birlikte hemen tüm şehirlerden homojene yakın seviyede oy almakta. Partilerinin bulunduğu ittifaktan en az memnun olan seçmen MHP seçmeniyken, en çok memnun olan seçmen ise AK Parti seçmenleri.”

Araştırma kapsamında "Yaşadığınız ilin büyükşehir belediye başkanlığı seçimi yenilenecek olsa mevcut başkana oy verir misiniz" sorusu yöneltildi. "Oy veririm" diyenlerin oranı İstanbul'da yüzde 57.9, Ankara'da yüzde 58, İzmir'de ise yüzde 62.8 oldu.

30 büyükşehirde yaşayan vatandaşlara "Bugün milletvekilliği seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz" sorusu yöneltildi.

AK Parti'nin yüzde 37.6, CHP'nin yüzde 32.6, HDP'nin yüzde 7.9, İYİ Parti'nin yüzde 7.3, MHP'nin yüzde 6.9, Gelecek Partisi'nin yüzde 3.3, DEVA Partisi'nin yüzde 3 oranında oy alacağı belirtildi.

İlçe belediyelerinin Covid 19 salgınıyla ilgili çalışmalarından memnun olup olunmadığı da soruldu.

Cumhur İttifakı'nın ilçe belediyelerinde memnun olanların oranı yüzde 51.9 olurken Millet İttifakı'nın ilçe belediyelerinde memnuniyet oranı yüzde 55.2 olarak ölçüldü.

Büyükşehir belediyelerinin salgınla ilgili çalışmalarından memnun olunup olunmadığı sorusuna ise, Cumhur İttifakı belediyelerinde yaşayanların yüzde 51.9'u memnun olduğunu, Millet İttifakı'nda yaşayanların ise yüzde 55.2 oranında olduğu belirtildi.

Kayyım atanan büyükşehir belediyelerinde yaşayanların ise yüzde 55.9'unun memnun olmadığı kaydedildi. Büyükşehirlerde yaşayan vatandaşların yüzde 70.5'i Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı Covid19 verilerine inanmadıklarını belirtti.

İnananların oranı yüzde 19.6 olurken, fikrinin olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 9.9 olarak ölçüldü.

"Covid19 salgınıyla mücadele amacıyla bazı kısıtlamaların yeniden başlamasını destekler misiniz?" sorusuna büyükşehirlerde yaşayan vatandaşların yüzde 55.6'sı destekleyeceğini, yüzde 32.3'ü desteklemeyeceklerini söyledi.

"Covid19 salgınıyla mücadele amacıyla uzun süreli (10-15 gün) sokağa çıkma yasağı başlamasını destekler misiniz?" sorusuna ise vatandaşların yüzde 41.2'si destekleyeceğini, yüzde 40.3'ü ise desteklemeyeceğini belirtti.

"Covid 19 salgınıyla mücadele amacıyla haftasonu sokağa çıkma yasağı başlamasını destekler misiniz?" sorusuna büyükşehirlerde yaşayanların yüzde 52.3, destekleyeceğini, yüzde 37.9'u desteklemeyeceğini kaydetti.

“Covid 19 salgını ile ilgili paylaşılan rakamların gerçekliğine inananların sayısı çok az. Covid 19 virüsünün olmadığına inananların sayısı yüzde 11,4. Salgının abartıldığını düşünenlerin oranı yüzde 33,2. Covid 19 salgınının Türkiye’nin ekonomisini bozmak için getirtildiğine inanlar yüzde 15."