İkinci Dünya Savaşı sırasında en ağır katliamların yaşandığı Auschwitz Toplama Kampı’nın davasının ses kayıtları internette yayınlandı.

Fritz-Bauer Enstitüsü tarafından yayınlanan kayıtlarda 50 yıl önce görülen davaya katılan kamptan sağ olarak kurtulan tanıklar, SS subayları ve diğer sanıkların sesleri duyuluyor.

Nazi Almanyasının başta Yahudiler ve Romanlar olmak üzere milyonlarca insanı katletmesi ardından 1963’de görülen Auschwitz Davası’nın ses kayıtları www.auschwitz-prozess.de adlı sitede yayınlandı. Sitenin kayıtları yayınlaması ardından geçen saatlerde aşırı tıklama nedeniyle de bloke olduğu bildirildi. Davanın 50’inci yılı vesilesiyle Hessen Eyalet Arşivi’nden alınan kayıtlarda, Auschwitz Toplama Kampı’nda yaşananlara ilişkin tanık ve sanık ifadeleri yer alıyor.

1,2 milyon kişinin katledildiği Auschwitz Kampı ile ilgili dava 1963 ve 1965 yılları arasında yapılmış ve Nazi döneminin askeri ve siyasi sorumlularından 20 kişi yargılanmıştı. Auschwitz yargılamalarının ses kayıtları Frankfurt Eyalet Mahkemesi tarafından Hessen Arşivi’ne devredilmişti.

2003 yılında da, Auschwitz Davası’nın bir parçası olan ve SS subaylarından Robert Mulka’nın yargılandığı duruşmaya ait 430 saatlik ses kayıtları DVD formatında düzenlenmişti. (ANF)