Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türk sivil uçaklarının Suriye hava sahasında uçmasını yasakladığını duyurdu.

 

Suriye resmi ajansı SANA'da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığı bu kararı, Türkiye'nin Suriye yolcu uçağını Esenboğa Havalimanı'nda indirmesine yanıt olarak aldı.

 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Suriye'nin açıklamasının bizce kıymeti yok" dedi. Davutoğlu, Suriye ile diyalog konusundaki soruya, yönetiminin önce kendi halkıyla diyalog kurması gerektiği şeklinde yanıt verdi.

 

'SURİYE'YE GİRERSENİZ 3. DÜNYA SAVAŞI ÇIKABİLİR'

Suriye’deki gelişmeleri NTV’ye değerlendiren "El Kuds El Arabi" gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdülbari Atwan, ''Türkiye çok dikkatli olmalı ve provokasyonlara aldırış etmemeli. Suriye ile bir savaşa girerse, bu 3. Dünya Savaşı’na dönüşebilir'' dedi.

 

İstanbul Küresel Forumu’na katılan "El Kuds El Arabi" gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdülbari Atwan, Ankara -Şam hattındaki gerginliği ve Suriye'deki gelişmeleri NTV'ye değerlendirdi.

 

Bölgedeki gerilimin 3. Dünya Savaşı’na dönüşebileceği uyarısında bulunan Atwan, ‘Bence sınırda yaşanan gerginlik Türkiye'yi savaşa çekmek için bir provokasyon. Suriye'nin kaybedecek bir şeyi yok. Zaten bir iç savaş içerisinde. Türkiye'nin kaybedecek çok şeyi var. Bu yüzden Türkiye, sağduyulu olmalı ve provokasyonlara aldırış etmemeli’ dedi.

 

6 Kasım'daki başkanlık seçimlerinden sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye politikasında büyük değişik beklemeyen Atwan, ‘Washington Suriye'ye asker göndermeyecek çünkü petrol yok' diye konuştu.

 

'ARAP ÜLKELERİ TÜRKİYE MODELİNİ TAKLİT EDİYOR'

Türkiye'nin bölge için büyük önem taşıdığını ifade eden Atwan, ''Türkiye, demokrasi, insan hakları ve istikrar açısından rol model olarak görülüyor. Bu yüzden Arap dünyasındaki çok sayıda ülke Türkiye modelini taklit etmeye çalışıyor'' dedi.