Yunanistan hükümeti, Türkiye-Yunanistan sınırını oluşturan Meriç Nehri’nin kendi tarafındaki bariyerleri genişletme kararı aldı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Ankara’dan gelen ‘binlerce göçmenin Avrupa’ya geçmeyi yeniden deneyebileceğine’ ilişkin ifadeleri hatırlatarak, “Egemenliğimizi korumak için gerekli olduğunu düşündüğümüz tüm önlemleri alıyoruz” diye konuştu.

Atina, Meriç Nehri’nin farklı noktalarında yaklaşık 26 kilometrelik bir çit kuruyor. Yunan basınının konuyla ilgili haberlerinde, Atina’nın toplam 208 kilometrelik bir bariyer oluşturmayı planladığı aktarılıyor. Sınır hattının kuzeyinde halihazırda 12 kilometrelik bir çit mevcut.

Türkiye, geçtiğimiz şubat ayı sonunda Yunanistan sınırındaki kapıların, Avrupa Birliği’ne gitmek isteyen göçmen ve sığınmacılar için açık olduğunu ve bu kişilerin Türk güvenlik ve sınır görevlileri tarafından durdurulmayacağını açıklamıştı. Ankara’nın bu hamlesi üzerine sınıra akın eden yüzlerce sığınmacı Yunan sınır güçlerinin sert saldırısıyla karşılaşmış, yaşanan şiddet olaylarında çok sayıda göçmen yaralanırken iki sığınmacı hayatını kaybetmişti.

Sınırı geçmeyi başaran birçok göçmen de Yunan güvenlik güçleri tarafından darp edildikten sonra Türkiye’ye dönmeye zorlandığını aktarmıştı.

Kaynak: DW Türkçe