Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1915 yılında, Hıristiyan halklara karşı yapılan soykırımda katledilen, Asuri- Süryaniler için Yunanistan’ın başkenti Atina’nın St.Spyridon Square Meydanı’nda Soykırım Anıtı dikildi.

Daha önce Avusturalya, Amerika, Ermenistan ve Fransa'da açılan Asuri-Süryani Soykırımı Anıtı’nın (Seyfo) bir benzeri dün de Atina‘da yapılan resmi bir tören ile açıldı.

ABD merkezli çalışan Seyfo Center tarafından organize edilen anıt dikme törenine dünyanım birçok ülkesinden yüzlerce Asuri-Süryani, katıldı. Anıt açılışına aralarında Seyfo Center Başkanı Sabri Atman, Ageleo belediye başkanı Dimitrios Kalogeropoulos, Pontus Rum temsilcileri, Ermenistan’ın Yunanistan Büyükelçisi, olmak üzere çok sayıda kişi hazır bulundu.

‘TÜRKİYE SOYKIRIM GERÇEĞİYLE YÜZLEŞMELİ’

Soykırım Anıtının açılış töreni Asuri-Keldani papazlar tarafından başlatıldı.

Asurice duaların ve ilahilerin okunmasından sonra resmi törene geçildi. Resmi törenin açılışını Seyfo Center Başkanı Sabri Atman yaptı.

Atman, daha önce Avustralya, Fransa ve Ermenistan'da benzer anıtlar diktiklerini, Atina’daki heykelin dikme çalışmasını da uzun zamandan beri yürüttüklerini hatırlattı.

Önümüzdeki dönemlerde benzer heykelleri Diyarbakır, Mardin, Hakkâri, Van ve İstanbul'a dikmek istediklerini belirten Atman,” 3 yıl önce Amed’de anıt dikmek için belediyeye başvurduk. Ancak şimdiye kadar her hangi bir cevap alamadık. Kendilerinden cevap bekliyoruz ”dedi.

Seyfo Center Başkanı Sabri Atman, Türkiye’nin Ermeni, Asuri ve Rumları katletmenin zamanı geçtiğini kaydederek,” Türkiye artık gerçeğiyle yüzleşmeli ve bu soykırımları kabul etmelidir. Talat paşa, Topal Osman’ın heykelleri yıkılmalı ve isimleri verilen caddelerden çıkartılmalıdır. Yerine bu soykırımlarda kurban edilenlerin heykelleri ve isimleri konulmalı ”dedi.

Türkiye’nin barış sürecini de değerlendiren Sabri Atman, devamla şunları söyledi: "Türkiye bölge halklarına karşı samimi değil. Barış ve demokrasinin yolu 1915 soykırımını tanımaktan geçer. Türkiye’de mallarımıza el konulmuş, manastırlarımızın arazilerimi başakların elinde. Buda soykırımın farklı bir şekilde devam ettiğini gösteriyor."

Sabri Atman, Kürt Hareketi'nden beklentileri olduğunu vurgulayarak, “Halkımız bir statüye kavuşması gerekiyor ”dedi. Ageleo belediye başkanı Dimitrios Kalogeropoulos ise Asuri-Süryani’ler yönelik yapılan katliamı kınadığının altını çizerek, böylesi bir anıta ev sahipliği yaptığı için memnuniyetini dile getirdi. (ANF)