Ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi.

Merkez Bankası'nın faiz indirimini "öldürücü hata" olarak değerlendiren Yeşilada, "Merkez Bankası Pandora'nın Kutusu'nu açtı, stagflasyon kesin" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın faiz indirimi karşısında ciddi değer kaybına uğrayan Türkiye ekonomisi hakkında konuşan ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yaptığı faiz indirimini "öldürücü hata" olarak nitelendirdi.

PANDORA'NIN KUTUSU AÇILDI

YouTube kanalında yayınladığı videoda konuşan Yeşilada, TCMB'nin faiz kararını yorumladı.

Ekonominin geleceğiyle ilgili karamsar konuşan Yeşilada, "TCMB'nin, Erdoğan'ın direktifiyle aldığı faiz kararı sadece döviz ve enflasyonu etkileyecek bir sorun olmaktan çıktı. Artık Pandora'nın Kutusu açıldı" şeklinde konuştu.

Yeşilada, ekonomideki tabloyu "Stagflasyon kesin, mali disiplin bozulacak" sözleriyle açıkladı.

ESKİDEN OLSA CİDDİYE ALMAZDIM

Doların, Türk Lirası karşısında 12 ila 15 liradan satılacağını öngören tahminleri de değerlendiren Yeşilada, "Eskiden olsa hiç ciddiye almazdım. Şimdi alıyorum çünkü Türk Lirası'nı koruyacak hiçbir şey yok" şeklinde konuştu.

Geçen çarşamba partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Faizi savunanlarla aynı yolda yürümeyiz" demiş, ardından perşembe günkü Para Politikası Kurulu toplantısında TCMB, vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 16'dan yüzde 15'e indirilmesine karar vermişti. Bu kararın ardından Türk Lirası, dolar karşısında ciddi düşüş yaşamış, dolar/TL kuru 11.28 seviyesine yükselmişti.

STAGFLASYON NEDİR?

Stagflasyon, İngilizce 'Stagnation' yani durgunluk/daralma ve 'Inflation' yani enflasyon kelimelerinden türetilmiş bir ekonomik terimdir. Ekonomik hayatta hem durgunluk hem de enflasyon yaşandığı dönemlerde bu iki olgunun birbirini tetiklediğini ve büyüttüğünü anlatmakta kullanılır.

1970’li yıllarda kullanılmaya başlanan bu terim gerek klasik iktisat teorisinde gerekse Keynesyen iktisat teoride paradoksal bir durum olarak değerlendirilir. Bunun nedeni genelde enflasyon ve işsizlik arasında ters orantılı bir korelasyon olmasıdır yani biri düşerken diğeri yükselir.

Örneğin durgunluk istihdamın düşmesi anlamına gelir ancak enflasyon olabilmesi için toplam arzın toplam talebi karşılayamıyor olması gerekir ki bu da arzı arttıracak iş gücü kalmadığını gösterir ve ekonominin tam istihdam ile tam kapasite çalışmasının bir yan etkisidir.

Stagflasyonda ise durgunluk artar ve istihdam düşerken talebi karşılayacak arz da yaratılamamaktadır. Her ikisinin de aynı anda yükselmesi içinden çıkılması zor bir sarmal haline dönüşür.