Paraanaliz yazarı Atilla Yeşilada, hükümetin ekonomi hamlelerini ve siyasetin durumuna bakarak erken seçim olabileceği tahmininde bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yeni seçim kanunu konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile anlaşamazsa iki parti arasında problemler yaşanabileceğine dikkat çeken Yeşilada, "Bahçeli MHP vagonunu yorgun AKP beygirine takmak istemeyebilir. Bence seçim kanununun kadük olması çok net bir erken seçim işaretidir" dedi.

Yeşilada "Bu durumda, Erdoğan’ın başkanlık seçimi için barajın %50+ 1’den %40+1’e düşürülmesi karşılığı bazı yetkilerini TBMM’ne devretmekte Meral Akşener’le uzlaşmasını da ihtimal dahilinde düşünürüm" ifadelerini kullandı.

Atilla Yeşilada'nın Paraanaliz'de "FÖŞ yazdı: Erken seçim kokuları alan bu hain burnum" başlığıyla yayımlanan bugünkü yazısının bir kısmı şöyle:

Burnum erken seçim kokusu alıyor. Nerden alıyor?  Önce beni asla yanıltmayan,  sadece her danıştığımda rezil eden mantığımdan. Eğer Erdoğan ve Bahçeli 2023’te neler olacağını serinkanlı düşünüyorlarsa, şunları görecekler:

-Fed tahvil alımlarını sıfırlayıp, faiz artırımına başlayacak.

-Bizim ekonomi öylesine batık ki, düzeltmek için mucize gerek.

-Halk öylesine kızgın ki, 2023’te bize bırak oy vermek, topa koyacak.

-Kıssadan hisse: Daha %40 oyumuz varken, bütçe, TCMB ve kamu bankalarında ne varsa harcayıp erken seçime gidelim

Daha başka kokular da var. Muhalefet kaynakları Bahçeli’nin gidişattan fevkalade rahatsız olduğu ve erken seçime sıcak baktığını öne sürüyorlar.  Bunları delil kabul edemem, çünkü muhalefet bu konuda taraf. Ama, Bahçeli ve Erdoğan yeni seçim kanunu konusunda uzlaşamazsa, Bahçeli MHP vagonunu yorgun AKP beygirine takmak istemeyebilir. Bence seçim kanununun kadük olması çok net bir erken seçim işaretidir.

Bu durumda, Erdoğan’ın başkanlık seçimi için barajın %50+ 1’den %40+1’e düşürülmesi karşılığı bazı yetkilerini TBMM’ne devretmekte Meral Akşener’le uzlaşmasını da ihtimal dahilinde düşünürüm.

Seçim öncesi ortaya çıkacak ittifaklar çok karışık bir konu. Ben ekonomiye odaklanmak istiyorum. Faiz indirimi ve dövize çelik yumrukla müdahale yanında yeni bir kredi çılgınlığı Odin’in emri. Bunların yanında Stalin dönemini aratmayacak bir sosyal medya yasası ve tüm muhalefet liderleri üstünde fiziksel şiddete varacak tacizler de nerdeyse kesin.  Ek olarak, Altındağ’da yaşanan türde provokasyonlar olasılık dışı değil.  Yani, seçime giderken cehennemi göreceğiz.

Ama, AKP ve MHP ne yaparlarsa yapsınlar seçimi kazanamazlar. Çünkü, seçimlerde hep mide oylanır. Mideler de boş. Ve seçim hokkabazlıkları ile dolmaz. Çünkü, Türkiye artık bir Çökme ve Göçmen Ekonomisi oldu. Bunlar yapısal arızalar, hükümet ve ona bağlı kamu bankaları ve TCMB’nin elindeki TL50-100 milyar imkanı dağıtarak bu  hastalığı yenemezseniz. Çok basit bir nedeni var. Dağıttığınız para Mafya, AKP yandaşları ve göçmenlere gider!

Size geçen hafta itibarıyla yenilenmiş 3 aylık anket ortalamaları tablolarımızı takdim edeyim. Bu tabloların güncellenmesi ardından Optimar ve Aksoy anketleri yayınlandı. 

Optimar, AKP+MHP oylarını bizim ortalamalarımızın üstünde, Aksoy ise altında bulguluyor, yani sonuçlar değişmiyor.

Keyfinize göre, ister kararsızlar dağıtıldıktan sonra düzenlediğimiz tabloyu kullanın, isterseniz kararsızları kafanıza göre dağıtın. AKP+MHP feci bir hezimete gidiyor. HDP’nin AKP’yle her hangi bir şartta ittifak yapacağını tasavvur edenler beyinlerini çitiletsin.

Erdoğan yeniden başkan olabilir mi? Olamaz diyemem. Çünkü, Erdoğan’ın AKP ötesinde bir hayran kitlesi var.

Ama Optimar dışında yılbaşından bu yana yapılan başkanlık anketlerinden hiçbirini kazanamadı.  Eğer afetlerde sergilediği vurdumduymaz ve halktan kopuk tutumda israr ederse, bir kez daha başkan seçileceğinden  çok şüpheliyim.