Kobani'de bulunan ve IŞİD'e karşı direnişte de olan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, "Kobanê üzerindeki çemberin kırılması için koridor mutlaka gereklidir" dedi.  Abdullah, ağır kayıplar veren IŞİD'in kendi hakimiyeti altındaki alanlardan ağır silah ve takviye getirerek yoğun bir şekilde saldırdığını belirtirken, IŞİD'in Arapları ve gençleri de zorla savaştırarak sonuç almaya çalıştığına dikkat çekti. Bölgede yaşayan Arap ailelerinin ise çocuklarını IŞİD'den korumak için göç etmeye başladığını kaydetti. Asya Abdullah, IŞİD'in son günlerde devreye koyduğu bu yöntemin Kobani'de yaşadığı ağır kırılmayı gösterdiğini söyledi ve  ''Arap halkımız hakların kardeşliğine düşman olan bu çeteye karşı tavır  almalı'' diye konuştu.

Türkiye'nin ''Kobani'de sivil kalmadı'' açıklamasına karşı Asya Abdullah, Kobani'de binlerce sivilin olduğunu ifade etti. Kobani'ye koridor için bir kez daha çağrı yapan Abdullah, son günlerde takviyelerle artan IŞİD saldırılarına karşı direnişlerinin sınırsız devam edeceği mesajını verdi.

Saldırılar başladığından bu yana Kobani'de bulunan  ve IŞİD'e (söyleşide DAİŞ olarak geçmektedir) karşı direnen PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, ANF'den Sedat Sur'un sorularını yanıtladı:

"ÇETELER OLUŞAN BOŞLUĞU  GENÇLERİ KANDIRARAK DOLDURMAYA ÇALIŞIYOR"

-Son günlerde DAİŞ çetelerinin Minbic, Cerablus, Til Ebyad başta olmak üzere hakimiyeti altında bulunan Kobanê'nin çevresindeki bölgelerden Arap gençlerini zorla ve ya ''ganimet toplama'' vaadiyle Kobanê'ye getirerek savaştırdığı bilgileri var. Bize bu konuda neler olduğunu anlatabilir misiniz ?

YPG güçleri karşısında büyük darbeler alan DAİŞ çetesinin Kobanê'ye yönelik saldırıları sadece buraya getirdikleri belli bir güç ile gerçekleşmiyor. DAİŞ çetesi Minbic, Cerablus, Rekka, Til Ebyad, Eyn İssa gibi  hakimiyetleri altında olana bölgelerden sürekli olarak eleman desteği sağlıyorlar. DAİŞ çeteleri Kobanê'de ağır kayıplar verdi. Bu bölgelerden edindiğimiz bilgilere göre DAİŞ çetesi Kobanê'de ağır kayıplar veriyor.

Son zamanlarda bize gelen bilgilere göre DAİŞ çeteleri bu bölgelerden gençleri toplayarak ''Kobanê'den istediğinizi alıp gelebilirsiniz. Ganimeti toplamaya gidin, Kobanê artık elimizde'' diyerek bu bölgelerde yaşayan Arap gençlerinin Kobanê'ye getirerek bize karşı savaştırıyor. Yüzlerce genci Minbic, Til Ebyad, Cerablus gibi bölgelerden  bu şekilde kandırarak buraya getiriyorlar. Burada yaşayan Arap halkı DAİŞ çetelerinin çocuklarını bu şekilde götürerek geri getirmediğini ve savaştırdığını söylüyor. Bu şekilde kandırılıp getirilenler arasında çok sayıda ölenler var. Bu şekilde gençlerin DAİŞ çeteleri tarafından kandırılarak getirilmesi bu savaşta verdikleri ağır kayıpları ve yaşadıkları kırılmayı gösteriyor. DAİŞ çeteleri bu yolla gençleri kandırarak ağır kayıplar sonucunda oluşan boşluğu doldurmak istiyor. DAİŞ çok darbeler yedi, şimdi de Arap halkını kandırarak , sonuç almaya çalışıyor.

"ARAP HALKI GÖÇ EDİYOR"

-Bu bölgede yaşayan Arap halkının bu duruma karşı tepkisi var mı?

DAİŞ çetesinin bu tutumuna karşı Arap halkının da büyük bir tepkisi olduğunu biliyoruz. Bu bölgede yaşayan insanların bir çoğunun DAİŞ çetesinin çocuklarını kandırarak ve ya zorla savaşa götürmesi karşısında göç etmeye başladığını öğrendik. DAİŞ çetesi tüm insanlığa olduğu gibi Arap halkına karşı da bir çetedir. Bu anlamda hakim olduğu bölgelerde oluşturduğu sistem toplumun iradesi dışında gelişen bir sistemdir. DAİŞ çetesinin uygulamaları ve çocuklarını  zorla savaşa götürmesi karşısında çok Arap ailelerin göç etmeye başladığı bilgisi bize yerel kaynaklarımızdan geldi. DAİŞ çetesinin camilerden anonslar yaparak ailelerden çocuklarını savaşa göndermelerini istediğini ve herkesi cihada davet ettiğini buna tepki gösteren ailelerin ise çocuklarını vermedikleri ve DAİŞ çetelerinin baskıları nedeniyle de göç etmeye başladıklarını biliyoruz.

"DAİŞ HALKLARIN KARDEŞLİĞİNE SALDIRIYOR"

-Arap halkına bu konuda bir çağrınız var mı ?

Bizim siyasi projemiz bellidir. Demokratik özerklik projesi tüm bölge halklarının bir arada kardeşçe yaşamasını içeren bir projedir. Bizim kantonlarımızda Arap, Süryani, Hıristiyan, Çerkes tüm halklar bir arada yaşıyor. Kantonlarımızda tüm halkların savunması yapılıyor. Hangi halka ya da kimliğe yönelik bir saldırı olsa YPG bu halkları savunmak için devreye girer. YPG sadece Kürtlerin değil, Arap  ve diğer halkların da savunma gücüdür. Arap halkını da DAİŞ çetsinin bu kirli politikaları karşısında tavır almaya davet ediyoruz.Çocuklarını kandırıp kardeş Kürt halkına karşı savaşa süren bu çetenin halkları birbirine kırdırma politikasına Arap halkımızın alet olmamasını istiyoruz. Arap halkının da bu politikayı ve çeteyi benimsemediğini söyleyebiliriz. Ancak DAİŞ'in kontrolünde oldukları için baskı altındalar ve şu aşamada bir şey yapamıyorlar. DAİŞ çetesinin olduğu yerde toplumun iradesi olmuyor. Bu cinayet şebekesi kendilerinin koyduğu kanunların dışına çıkan herkesi katlediyor. DAİŞ çetesi sadece fiziki katliamla yetinmiyor, DAİŞ çetesi esas olarak bu topraklarda yaşayagelen kardeşlik ve bir arada yaşam kültürünü ortadan kaldırmaya çalışıyor.

Bu nedenle tüm halkların kendi cephelerinde DAİŞ'e karşı tavır ve tutum alması gerekiyor. Minbic, Cerablus, Rakka ve diğer bölgelerde yaşayan halklarımıza da çağrımız; Bu politikalara karşı artık tutum alın ve halkların kardeşliğini bitirmeye çalışan bu çeteye müsaade etmeyin.

"KOBANÊ'DE BİNLERCE SİVİL VAR"

-Türk devleti Kobanê'de sivillerin kalmadığı yönünde açıklamalar yapıyor,  bu konuda neler söyleyeceksiniz ?

Kobanê'de biz varız, Kobanê kantonu yönetimi burada,mahallelerde siviller var, binlerce sivil şu an da Kobanê'de ve YPG'nin yanında yer alıyorlar. Tilşehir hattında sınırda bekleyen binlerce insan var, yine bu insanlara ait binlerce hayvanları var. Çocukları YPG saflarında savaşan ve çocuklarını bırakmak istemeyen aileler var. Çocuklarını bu savaşta yitiren aileler var, evlerini savunanlar var ve bu aileler Kobanê'yi bırakmıyorlar. Şu ana kadar Kobanê'de 15 sivil yaşamını yitirdi.

"SİVİLLER KATLEDİLİYOR"

-Genç bir kadının katledildiği yönünde bilgiler de vardı...

9 Ekim günü Kobanê'ye gelmek isteyen bir sivilin DAİŞ çeteleri tarafından  Tilşehir bölgesinde suikast silahı ile katledildiğini biliyoruz. Yine bir çok köyden bilgiler var, DAİŞ çetesi köylerde bir çok sivil Kürdü katletti. 20 yaşında bir genç kız ve yaşlı bir kadın katledildi. Bir köyde iki yaşlı erkeği taşlarla vahşi bir şekilde katlettiklerini de biliyoruz.

"ELLERİNDE SİVİL VE ÇOCUKLAR VAR"

DAİŞ çetelerinin elinde siviller var mı ?

Yüzlerce sivil var, bir kısmı bu savaşta köylerde yakalananlardan oluşuyor. Daha önce de Kobanê'den başka bölgelere  giderken yollarda yakaladıkları yüzlerce insanımız var.  Çocuklar da var... Çocukların bir kısmının bırakıldığı bilgisi var ancak henüz 30 kadar Kobanê'li çocuk DAİŞ çetelerinin elinde bulunuyor.

"KORİDOR ACİL BİR İHTİYAÇTIR"

-Kobanê'ye bir koridor açılması konusunda talebiniz var. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

DAİŞ çetleri çok ağır silahlarla saldırıyor. Buna karşı da daha güçlü ve etkili bir direnişin gelişmesi, sivillerin savunulması için  bir koridora ihtiyaç duyulduğunu defalarca belirttik. Şimdiye kadar koalisyonun müdahaleleri var, bunları olumlu buluyoruz ancak bu ağır silahların devre dışı kalması için mutlaka bir koridorun açılması ve buradan desteğin sağlanması gerekiyor.

İnsani koridor sadece silah için değil, aylardır kuşatma altında olan Kobanê'de  diğer insani ihtiyaçların karşılanması için de gerekiyor. Su depoları, elektrik merkezleri tamamen DAİŞ çetesinin kontrolünde bu yüzden halkın ihtiyacı olan hiçbir şey karşılanamıyor. Bu yüzden bu koridorun acilen açılması gerekiyor. Kobanê üzerindeki çemberin kırılması için koridor mutlaka gereklidir.

-Koridor açılması konusunda muhataplarınız nezdinde bir gelişme var mı?

Şu ana kadar yaptığımız çağrılar ve bunun için gelişen eylemler sonucunda bunu gündemine alan kurumlar var. Olumlu bir karar alınacağına ve bir koridor açılacağına inanıyoruz.

-Çatışmalarda son duruma ilişkin bir söyleyeceğiniz var mı ?

Rakka,Minbic ve Cerablus'dan takviyelerle dünden beri saldırılarını yoğunlaştırdılar. Yedikleri ağır darbelerin ardından oluşan boşluları gidermek için takviye yapıyorlar, 9 Ekim'den bu yana getirdikleri güçlerle bazı bölgelerden ilerlemek için saldırılar başlattılar  ancak ağır darbeler aldılar ve ilerleyemediler. Çeteler bu saldırılarında çok ağır silahlar kullanıyorlar. YPG bu ağır silah saldırılarına karşı sınırsız bir direniş sergiliyor ve sergilemeye devam edecektir. DAİŞ oldukça direniş de olacaktır. DAİŞ'i bitirecek tek şey direniştir, bu direnişimiz aylarca devam edecektir.