Geçtiğimiz Haziran ayında Ninova'da başlayan ve hala Habur sınırında yaşanan IŞİD saldırılarına karşı farkındalık yaratmak isteyen Süryani, Asuri ve Keldani kurumları, İstanbul'da oluşturdukları Türkiye Süryanileri Platformu çatısı altında bir araya geldi. Yaptıkları eylemlerle IŞİD saldırıları altında olan Asuri, Keldani, Süryani halklarıyla dayanışmak ve dünya kamuoyuna seslerini duyurmaya çalışan aralarında Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) Türkiye Temsilciliği, Bethzabday Süryani Kiliseleri Vakfı, Meer Köyü Derneği, Mezopotamya Asuri Keldani Süryani Aramı Dayanışma Derneği, Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği, Platform Turabdin, Sabro Gazetesi, Süryani Kadın Merkezi, Süryani Dernekleri Federasyonu, Süryani Katolik Kiliseleri Vakfı, Süryaniler.com'un da bulunduğu kurumların oluşturduğu platformun önümüzdeki dönemlerde kalıcılaşması ve kurumsallaşması da hedefler arasında.

Türkiye Süryanileri Platformu'nun kuruluş aşamasında yer alan avukat Erkan Metin, platforma ve çalışmalarına ilişkin bilgileri Dicle Haber Ajansı'yle (DİHA) paylaştı. Türkiye Süryanileri Platformu'nun geçtiğimiz yıl Haziran ayında Musul'da IŞİD saldırılarının ardından geçici bir sivil inisiyatif şeklinde geliştiğini kaydeden Metin, kurumsal bir yapısı olmayan tamamen platformda yer alan kurumların emekçileri tarafından organize edilen platformun IŞİD saldırılarına karşı duyarlılık oluşturmak ve IŞİD saldırılarının altında olan Süryani, Keldani, Asuri halklarının durumunu dünya kamuoyuna duyurmak olduğunu söyledi.

'SALDIRILAR TÜM MAZLUM HALKLARA VE İNANIŞLARA YÖNELİK'

"Bizim acılarımızın ve son zamanlardaki katliamların şiddeti, büyüklüğü birlik, beraberlik ve dayanışmayı da şiddetli oranda artırmamız gerektiğini bize gösterdi" diyen Metin, platform olarak ilk eylemlerini Ağustos ayında yaşanan DAIŞ saldırılarının ardından ikinci eylemlerini de 14 Mart'ta Habur sınırında DAIŞ çetelerinin saldırılarına dikkat çekmek amacıyla yaptıklarını söyledi. Platform olarak yaptıkları eylemlere Asuri, Süryani, Keldani halklarından yoğun katılım olduğunu ve eylemlere HDP'nin de destek vermesinin kendilerini mutlu ettiğini belirten Metin, "Gerçekten gün dayanışma ve kardeşlik günüdür. Gün ezilenlerin ayağa kalkması ve el birliği ile mücadele vermesi gereken bir gündür. Tehdit sadece halkımıza yönelik değil buradaki tüm mazlum halklara ve inanışlara yöneliktir. Kimlikler ve inançlar coğrafyada yok edilmek isteniyor. Onun için mücadelede de biz birlik beraberliği üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz" diye konuştu.

'BİRLİKTELİĞİ KURUMSALLAŞTIRMAYI DÜŞÜNÜYORUZ'

Platformda oluşturdukları birlikteliği daha da geliştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Metin, platform için de yer alan tüm yapıların sergileyeceği ortak irade ile platformun önümüzdeki dönemde kurumsal bir yapıya da kavuşabileceğini söyledi. Metin, "Çünkü bir gücün daimi olarak ortak bir şekilde sürekli bir hale getirmesi o gücü daha da artıracak bir unsurdur. Öncelikle destek veren kurumlarla irtibatımız ve meseleleri takibimiz kesinlikle sürmektedir. Bu yıl Süryani Soykırımı'nın da yüzüncü yıllı. Dolayısıyla bu yüzüncü yılda yapmamız gereken etkinlikler var. Umuyor ve diliyorum ki platform bu konuda önemli bir rol üstlenecektir" dedi.

'HALKLARIMIZA ÖRNEK OLACAK BİR YAPI'

Platformun öncelikli amaçlarından birisinin de birleşmek ve beraberlik ruhunu ortaya koymak olduğunun dile getiren Metin, amaçlarının da bu doğrultuda Süryani, Keldani ve Asuri halklarının kurtuluşunu sağlamak için mücadele etmek olduğunu vurguladı. Metin, "Asuri, Süryani, Keldani halkı bundan sonra fazla bölünmeye değil birlik beraberliğe doğru yol alacaktır. Platform da bu konuda halkımıza örnek olacak bir yapı olarak gelişti" diye belirtti.