Associated Press Ajansı, ABD yönetiminin IŞİD'le mücadelede İncirlik başta olmak üzere üs kullanımı için Türkiye'den onay aldığını öne sürdü.

Ajans, bu haberi, Amerikan Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdı.

Haberde, Amerikan Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile telefonda görüştüğü ve İncirlik dahil Türkiye'deki bazı askeri üsleri kullanmak için söz aldığı belirtildi.

Geçtiğimiz hafta Ankara’yı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD karşıtı koalisyonun koordinatörlüğüne getirdiği emekli Orgeneral John Allen ve yardımcısı Brett McGurk’ün İncirlik’in yanı sıra Diyarbakır ile Batman veya Malatya-Erhaç’taki üslerin koalisyon tarafından kullanılmasını talep ettikleri iddia edilmişti.

Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu da Star gazetesine yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin hâlihazırda İncirlik’ten Irak’a yönelik keşif uçuşlarına izin verdiğini ancak kapsamlı bir harekât için Suriye’de uçuşa yasak bölge ve tampon bölge uygulanmasını istediklerini söylemişti.

Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice da dün NBC’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yabancı savaşçıların geçişini engelleyerek koalisyona yardım edebileceğini söylemişti.