12 Eylül darbesi ile onlarca kişinin ölümününe neden olan, darbe sonrası idamları "Asmayalım da besleyelim mi" diyerek savunan Kenan Evren'in boğularak öldüğü ifade edildi. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'a idam kararı veren Ankara Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi Başkanı Tuğgeneral Ali Elverdi de boğularak ölmüştü.

12 Eylül 1980 darbesinin lideri Evren'in son günlerinde yatağından düşerek kalçasını ve kolunu kırdığı, iyileşme sürecindeyken yediği yemeğin akciğerine kaçması üzerine boğularak öldüğü ortaya çıktı.

T24.com.tr'de Eylem Yılmaz'ın haberine göre 6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan'ı idam kararını veren Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi Başkanı Ali Elverdi de, yediği yemek nefes borusuna kaçınca solunum yetersizliğinden ölmüştü.

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam kararını veren Ankara 1 No'lu Sıkıyönetim Mahkemesi'nin başkanı emekli Tuğgeneral Ali Elverdi'nin büyük oğlu İskender Elverdi babasının ölümün ardından hastalığını şöyle anlatmıştı:

"1982’de MS hastalığına yakalandı. Zaten o tarihten bu yana da inzivai bir hayat sürdü. Hızlı bir gelişimle ilerledi hastalığı. Yürüyemiyor, elleri tutmuyor, konuşamıyordu. Son haftayı da yutkunma güçlüğüyle geçirdi. Zaten ölümünün nedeni de bu. Bakıcının anlattığına göre her şey normal giderken, yutkunma zorluğundan dolayı yaşamını yitirmiş."

İşkence, idamlar ve yasaklarla onlarca kişinin hayatını kaybettiği 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren, 17 yaşındaki Erdal Eren'in yaşı büyütülerek asılmasını da içeren idamları savunurken dile getirdiği "Asmayalım da besleyelim mi?" sözleriyle de tarihe geçmişti.

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam kararını veren Ankara 1 No'lu Sıkıyönetim Mahkemesi Başkanı emekli Tuğgeneral Ali Elverdi'nin büyük oğlu İskender Elverdi, babasının verdiği karardan hiçbir zaman pişmanlık duymadığını duyurmuştu.