133 gün cezaevinde tutulduktan sonra ‘yurt dışı yasağıyla’ tahliye edilen yazar Aslı Erdoğan, “Kendimi daha özgür hissetmiyorum” dedi. 

Cumhuriyet Gazetesi’nden Canan Coşkun’a konuşan Erdoğan, devletin ‘mertçe’ davrandığını düşünmediğini söyledi. Özgür Gündem gazetesi yazar ve yöneticilerine yönelik başlatılan soruşturmada ‘terör örgütü propagandası yaptığı’ gerekçesiyle tutuklanan yazar,  “Sorun cezaevine atılmak değil, sorun haksızlığın verdiği acı” dedi.

Tutuklama kararı karşısında çok şaşırdığını belirten Erdoğan, “Danışma kurulu sembolik bir kurum. Bu kurulun gazeteyi yönetmediği açık ve aleni. Buradan vuracakları hiç aklıma gelmemişti” dedi.

Devam eden operasyonlara ilişkin devletin yapmaya çalıştığını anlamadığı gibi AKP içinde herkesin aynı fikirde olmadığını düşünen Erdoğan, “Güç gösterisine benziyor. Bundan ne çıkar umuyorlar. Evet, devlet çok güçlü biliyoruz, ne öğretmiş olabilirler bundan? Bu yeni bir bilgi değil. Ne gerek var bu güç gösterisine? AKP’de herkesin bu olup bitenden hoşnut olduğunu sanmıyorum” diye konuştu.

"EDEBİYATÇI ÖRGÜT ÜYESİ OLMAZ" 

Örgüt üyeliği suçlamalarınına ilişkin bir edebiyatçının örgüt üyesi olamayacağını söyleyen dünyaca ünlü yazar şöyle devam etti: “Bir Fransıza söylesem ‘Nasıl olur’ der. Ama Türkiye’de örgüt üyeliği o kadar çok insana yapıştırıldı ki sanırım 10 binlerce kişi örgüt üyeliğinden tutuklandı. Mümkün mü bu? 30 yıl boyunca yazan bir edebiyatçı ortadadır. Benim gibi otobiyografik yazan birinin gizli bir yapıya girmesi imkansız geliyor bana.”

Erdoğan, cezaevinde unutulmuş hissederken girdiği depresyonun üstesinden nasıl geldiğini şu sözlerle ifade etti: “İntiharla sonuçlanabilecek bir depresyondan gözaltındayken çıktım. Devlet bütün gücü ile üstüne geldiğinde sen de ‘Ölmeyeceğim kardeşim’ diyorsun. İçeri girmeden önce bir hikayeye başlamıştım. Cezaevi sahneleri boştu… Bu sahneler şimdi doldu.”

Ne olmuştu?

Özgür Gündem gazetesi, İstanbul 8’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla ‘terör örgütü propagandası yaptığı’ gerekçesiyle geçici olarak kapatılmıştı.
‘Örgüt propagandası’, ‘örgüt üyeliği’ ve ‘halkı kışkırtmak’ suçlamaları yöneltilen Erdoğan, ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Alpay, ‘öngörülen cezanın miktarı, gazetedeki yayınlar ve yazılar, gazete içerisindeki konumu ve serbest kalması halinde kaçacağı’ gerekçeleriyle ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ ve ‘devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak’ suçlarından tutuklanmıştı.

Son olarak Erdoğan ve Alpay dahil dokuz isme ağırlaştırılmış müebbet istenmişti.

‘Terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla kapatılan Özgür Gündem gazetesi yazar ve yöneticilerine yönelik başlatılan soruşturmada haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen dilbilimci yazar Necmiye Alpay ve yazar Aslı Erdoğan ‘yurt dışı yasağıyla’ tahliye edilmişti.