45 mültecinin askerler tarafından Meriç Nehri’ne atılması olayının yaşandığı yerin tanıkların yer göstermesi ile Uzunköprü olduğu belirlendi. Avukatlar, yer tespitinin ardından kayıp mültecilerin bulunması için Edirne Valiliği’ne başvuruda bulundu. 

Yunanistan’dan Türkiye’ye iade edilen 150 kişilik mülteci gruptan 45 kişinin, 24 Ağustos’ta bir jandarma komutanının emriyle Meriç Nehri’ne atıldığına dair beyanlar üzerine başlatılşan sorşturma kapsamında yer tespiti yapıldı.

Nehre atıldıktan sonra kurtulan mülteciler ve haber alınamayan mültecilerin yakınlarının Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi’ne başvurması üzerine, 3 Eylül’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı üzerinden muhabere yoluyla Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na konunun aydınlatılması ve kamu davası açılması talebiyle suç duyurusunda bulunuldu. 

Ferhat Çelik'in Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, suç duyurusundan sonra Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı re’sen soruşturma başlatarak, 10 Eylül’de iki mağdurun ifadesini aldı. Başsavcılık, soruşturma kapsamında 13 Eylül’de yer tespiti yaptı. ÖHD İstanbul Şube üyesi avukat Vedat Çağırtekin, müvekkilleriyle birlikte katıldığı yer tespitinin detaylarını anlattı. 

DELİLLER TOPLANIYOR

Başlatılan soruşturma kapsamında delillerin toplanıldığını ifade eden Çağırtekin, olayı yaşayan müvekkillerinin alınan ifadelerinde yaklaşık 100 kişilik bir grupla Türkiye’den Yunanistan’a geçtiklerini, orada Yunan yetkililerince gözaltına alındıklarını ve bir gece gözaltında kaldıktan sonra eşyalarıyla birlikte botlarla Türk askerlerine teslim edildiklerini anlattı. Çağırtekin, müvekkillerinin olaya dair ifadelerine yansıyan anlatımlarını şöyle aktardı: “Askerler de grubu bir köyde tutuyor. Olay normal seyirde devam ederken, bir komutan olay yerine geliyor. Bu kişilerin öncelikle nehrin kenarına getirilmesi emrini veriyor. 45-50 kişilik grup Meriç Nehri kıyısına getiriliyor. Müvekkillerimizin anlatımlarına göre, öncelikle Müslüman olmadığını beyan eden Tunuslu bir mülteci bu komutan tarafından nehre atılıyor. Daha sonra aralarında müvekkillerimizin ve 13-14 yaşlarında çocukların da bulunduğu grup, 5 kişilik farklı gruplara ayrılıyor. Ardından 5’er kişilik gruplar tek tek alınıp nehrin kenarına götürülüp suya atılıyor.”

İSTANBUL’A GELDİLER

Olaya tanıklık eden Lübnanlı bir mültecinin beyanlarına göre, olay yerinden kaçan bir kişinin jandarma tarafından sırtından vurularak nehre atıldığını da aktaran Çağırtekin, “Bizim müvekkillerimiz de nehre atılıyor. Bir tanesi yüzme bilmediği için bayılma noktasına geliyor. Onlardan sonra nehre atılan gruptan iki kişi gelip müvekkilimizi kurtarıyor. Daha sonra kendi imkanlarıyla karşıya geçiyorlar. Yine Yunan askerleri bunları alıp, Türkiye’ye gönderiyor. Bu şekilde müvekkillerimiz kendi imkanlarıyla İstanbul’a kadar geliyorlar. Burada bize ulaşıp, şikayette bulunmak istediler” diye konuştu.

OLAY YERİ: UZUNKÖPRÜ

Kendilerine ulaşan 2 mülteciyle birlikte 13 Eylül’de Edirne’ye giderek yer tespitine katıldıklarını ifade eden Çağırtekin, bu konuda önemli ölçüde yol kat ettiklerini söyledi. Çağırtekin, yer tespiti sonucu olayın Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde yaşandığının belirlendiğini paylaştı. 

YER TESPİTİNDE YAŞANANLAR

Müvekkillerinin yer tespiti yaparken dahi çok korktuğunu sözlerine ekleyen Çağırtekin, “Bize başvurduklarında dahi ‘başımıza bir şey gelmez değil mi?’ diye sordular. Bu konuda güvence almak istediler. Fakat Edirne’ye gittiğimizde, işin rengi biraz daha değişti. Yani korkuları daha da katlandı. Özellikle olay yerine yakın bir yere intikal ettiğimizde, sınır muhafızlarından birkaç kişi bize kim olduğumuzu ve neden geldiğimizi sordu. Bundan dahi çok korktular. Korkuları biraz geçsin diye onları tekrardan araçlara bindirdik. Avukatlar olarak yanlarından hiç ayrılmamaya özen gösterdik. Bizler ve Edirne Savcılığı’ndan görevlendirilen kolluk olmasına rağmen hala başlarına bir şey gelecek diye çok korkuyorlardı” dedi.

KAYIPLAR İÇİN BAŞVURU

Kayıpların bulunması için hem Cumhuriyet Başsavcılığı hem de Edirne Valiliği ile temasta olduklarını belirten Çağırtekin, valiliğin kendilerine bu konuda Yunanistan’daki ortak temas noktasıyla iletişime geçeceği sözünü verdiğini de söyledi. Buna ilişkin kendilerine henüz bir dönüşün sağlanmadığının dile getiren Çağırtekin, “Yine kayıpların boğulmuş olma ihtimallerine binaen Valilik'ten kayıp şahısların bulunması için AFAD’ın gerekli arama kurtarma çalışmaları yapması talebinde bulunduk. Olayın geçtiği yer Meriç Nehri’nin kıyısı ve askeri bölgede kalıyor. Bundan dolayı AFAD izinler alınmadan orada çalışmalar yapamayacağını bize bildirdi. Biz bununla ilgili olarak gerekli askeri birimlerle görüştük ve AFAD’a gerekli iznin sağlanmasını talep ettik. Kendileri bu konuda Valiliğin talepte bulunması gerektiğini bize iletti. Biz bu aşamada valilikten talepte bulunduk. Şu ana kadar herhangi bir geri dönüş alamadık” ifadelerini kullandı.  

ÇALIŞMALAR BAŞLATILMALI

Kayıpların bulunması için derhal çalışmaların başlatılması gerektiğini vurgulayan Çağırtekin, “Nihayetinde kayıp yakınlarının da bu konuda büyük beklentisi var. Ölü ya da diri kendilerinden bir bilgi almak istiyorlar. Olayın üzerinden yaklaşık olarak 20 gün geçti. Çalışmalar derhal başlatılmalıdır. Her geçen gün bizim aleyhimize işliyor” dedi.

Olayın aydınlatılması için hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen Çağırtekin, sorumluların bir an önce yakalanıp gerekli yargılamaların yapılması çağrısı yaptı.