Van ve birçok ilçesinde 2 gün önce başlatılan, çatışmalarda çocuklarını kaybeden ailelerin kimlik bilgileri alınarak, mezarların fotoğraflanması uygulamasına devam ediliyor. Dün yine mahalleleri gezen askerler, hem çatışmalarda çocuklarını kaybeden aileleri hem de mezarlıkların kayıtlarını aldı. Erciş’te 2 mezar taşı ailelerin gözü önünde parçalandı. Üzerinde yaşamını yitiren kişinin kodu ya da bayrak ve flama bulunan mezarların taşları askerler tarafından kamera kaydı alındıktan sonra yıktırılıyor.
 
MEZAR TAŞLARINI KIRDILAR
 
Erciş’te bir mahalleye dün giden askerler, mezarlıkta kamera kaydı yaptıktan sonra yaşamını yitiren kişilerin ailelerini çağırarak, mezar taşlarına kod isim yazılmayacağını söyleyerek, mezar taşlarını parçaladı. 
 
ASKERLER: TALİMAT ALDIK 
 
İsmini vermek istemeyen bir yurttaş yaşananları şöyle anlattı: “Dün öğlen saatlerinde askerler yanlarına muhtarı da alarak mahalle mezarlığa geldi. Mezarlıkla bir süre kamera kaydı alan askerler ardından çocukları çatışmalarda yaşamını yitiren aileleri mezarlığa çağırdılar. Mezar taşları üzerinde neden kod isim yazıldığı, neden şehit ibaresinin kullandığını soran askerler ardından mezar taşlarını yıkacaklarını söyledi. Aileler, mezar taşlarının kırmamaları için askerlere itiraz etse bile dinlemediler. Askerler o sırada ‘talimat’ aldıklarını ve buna benzer tüm mezar taşlarını yıkacaklarını söyledi. Ardından askerler mezar taşlarını yıkarak parçaladı. Giderken de bir daha mezar taşları üzerinde yazı yazmamaları konusunda aileleri uyardılar” dedi. 
 
İKİ GÜN ÖNCE BAŞLAMIŞTI
 
İlk kez yapılan bu uygulama 2 gün önce Çaldıran, Muradiye, Saray ile Özalp ilçelerinde başlarken, Erciş ve diğer ilçelerle de devam ediyor. Yanlarına muhtarları alarak mahallelere giden askerler önce yaşamını yitirenlerin defnedildiği mezarlıklara gidiyor. Mezarları tek tek gezen askerler, mezar taşlarına asılı bayrak, flama ya da sarı-kırmızı-yeşil bezlere el koyuyor. Ardından ailelerin evlerine giden askerler, her aileden bir kişinin kimlik bilgilerini alıyor. Aileden sadece bir kişinin bilgilerini alan askerlerin aileleri uyararak, bir daha mezarlara bez asılmaması, mezar taşlarına yazı yazılmamasını istiyor.

Kaynak: MA