Ağrı’da askerlik yapan 20 yaşındaki er Orhan Öztep, komutanının kendisine saldırdığını iddia etti, suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Öztep, üç ay önce acemi eğitimi için Sivas’a gitti, ardından da Ağrı Doğubayazıt’taki 3’üncü Hudut Tabur Komutanlığı 12’nci Hudut Bölüğü’nde mesleği nedeniyle aşçı olarak görev aldı.

Asker, tuşlu telefon kullandığı gerekçesiyle bölük komutanı tarafından Üzengili Jandarma Karakolu’na gönderildi.

Öztep, astım hastası olması nedeniyle yüksek rakımlı karakolda zaman zaman rahatsızlandığını ifade ederek başka bir yerde görev alma isteğini, karakola gelen bölük komutanına ilettiğini aktardı.

Diken’in haberine göre, Öztep sözlerini şöyle sürdürdü:

“Karakolun bulunduğu yerin rakımı yüksek olduğundan dolayı nefes almaktan güçlük çekiyordum. Karakol komutanının yanına gidip zorluk yaşadığımı söyledim. Bölük komutanının iki gün sonra buraya geleceğini ve ona anlatmamı istedi. Üsteğmen olan bölük komutanı karakolumuza geldiğinde beni yanına çağırdı. Ne sıkıntım olduğunu sordu, burada nefes almadığımı, zorluk çektiğimi anlattım. Bunları söylememle elindeki çay bardağını yere fırlattı, beni dövmeye başladı. Hırsını alamayınca kafamı duvara vuruyordu. Oradaki asteğmene bir silah getirmesini istedi. Asteğmen gitmek istemeyince bölük komutanı bunun bir emir olduğunu söyledi. Asteğmen daha sonra silah ve bir şarjör getirdi. Silahı görmemle düşüp bayıldım. Astım krizine girmişim. Bana müdahale edilmesine izin vermedi. İki asker tarafından dışarı çıkarıldım. Bölük komutanı oradaki askerlere ‘Bırakın gebersin’ diyordu. Bir süre sonra kendime gelince bölük komutanın karşısına çıktım. Beni psikyatriste göndereceğini söyledi. ‘Git buraya gelme’ dedi. Psikyatri servisine gittim burada bana ilaç yazılarak 30 gün rapor verildi.”

‘ASKERDEN KORKUYORUM’

Ağabeyiyle Diyarbakır’a gelerek askeriyeye şikayete gittiğini aktaran asker, “Asker gördüğümde çok korkuyorum. Askeri birliklerin önünde bile geçmiyorum” dedi.

Er Orhan Öztep, şikayetinin ardından gittiği Doğubeyazıt Devlet Hastanesi’nden ‘uyum bozuklukları’ tanısı raporuyla bir ay hava değişimine gönderildi.

Diyarbakır Selehaddin-i Eyubi Devlet Hastanesi’nde verilen raporda ise şöyle denildi: “Askeri personel olduğu ve bu görevde iken ruhsal baskı gördüğünü beyan eden hasta değerlendirildi. Hastanın konuşurken patlama tarzında konuştuğu ve kekemelik olduğu görüldü. Buna sebep olacak beyinsel kusur olmadığı çekilen beyin tomografisi ile anlaşıldığı, hastanın psikiyatri hekimi tarafından psikiyatrik muayeneye tutulması gerekmektedir ve önerilir. Şu an için hayati riski yok. Basit tıbbı müdahale ile giderilebilir.”

‘KOMUTAN GÖREVDEN ALINSIN’

Anne Muazzez Öztep, oğlunun askere gitmesinin ardından kendisinin Türkiye İş Kurumu bünyesinde çalışmaya başladığını ifade ederek, “Oğlumu sağlam askere gönderdim onlar ise yarı bir halde gönderdiler. Bunlar görevden alınsın. Benim canım yandı, başkasının canı yanmasın. Oğlumu bu hale koyunlar cezaları bulsun” diye konuştu.

 (Kaynak: Diken)