Milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3. toplantısı Türkiye İşveren Sendikaları (TİSK) ev sahipliğinde sona erdi. Toplantı sonrasında konuşan Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Nurcan Önder asgari geçim tutarına ilişkin olarak "TİSK bu rakamı 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor. Türk-İş diyor ki, 'ben daha farklı besin kaynaklarını tercih ederim' diyerek bu rakam da '3 bin 900’ün altına düşmez diyor" ifadelerini kullandı.

Önder yaptığı açıklamada "Yaptığımız hesapta Hacettepe tarafından verilen parametrelere rakamları karşılaştırdık. Bu rakamlara göre, 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasında eski formüle göre değişiyor. TİSK bu rakamı 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor. 3 bin 567 liraya Türk-İş diyor ki ben daha farklı besin kaynaklarını tercih ederim diyerek bu rakam da 3 bin 900'ün altına düşmez diyor. Bugün için net bir tarih henüz belirleyemedik. Bu sene üçüncü toplantıyı ilk defa bu kadar erken yaptık. Dördüncü toplantı karar toplantısı olacak. Üç tarafa da uygun olan bir tarihte son toplantıyı yapacağız" dedi.

"İFADE EDİLDİĞİ GİBİ ÇALIŞANLARIN YÜZÜNÜN GÜLECEĞİ BİR ASGARİ ÜCRETİ HENÜZ BULAMADIK"

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat zor bir süreç yaşandığını ifade ederken, "İşveren kesiminde uyuşmazlıklarımızı maalesef gideremedik" dedi. Irgat şunları kaydetti:

"Döviz kurlarının yüze 80 arttığını ve son 1,5 ayda anormal şekilde artan enflasyon ve dolayısıyla insanların alım gücünün o oranda düşmesi elbette ki asgari ücretliyi daha zor duruma soktu. Biz diyoruz ki büyüme rakamları açıklanıyor, büyümeden de refah payı alacak oranda bir asgari ücretin tespitini bekliyoruz. Ancak şu noktada bunu sağlayamadık. İfade edildiği gibi çalışanların yüzünün güleceği bir asgari ücreti henüz bulamadık ama bir toplantı daha olacak. Bu defa görüşmeleri erken bitiririz diye düşünmüştü ama kanaatimce öyle bir durumda olmadığımız ortaya çıktı" 
Nazmi Irgat ayrıca "İşverenlerin yoğun itirazı sonucu TÜİK rakamlarını açıklayamadı. Komisyon başkanımız açıkladı" dedi.

"3 KONUDA MUTABAKATA VARDIK"

TİSK Genel Sekteri Akansel Koç ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Asgari ücretli çalışanlar başta olmak üzere enflasyona karşı korunacağını çok net ifade ettik. Bahsedilen 3100 lira gibi önerilen bir rakam olmadı. Bizim tavrımız devam ediyor çalışanlarımızı enflasyona karşı koruyacağız. TÜİK'in açıkladığı tüm rakamlar bizim için geçerlidir. Başka enflasyon açıklayan kurumlarda var ama bizim esas aldığımız TÜİK'tir.

3 konuda mutabakata vardık. Birincisi SGK işçi primlerinin 5 puan olarak revize edilmesi yani yüzde 14'ün yüzde 9'a inmesi. İşverenlere verilen 5 puanlık işveren desteğinin çalışanlara da sağlanması. 2. mutabakat; özellikle 1. vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret seviyesine çekilmesi. 3. mutabakat; 5 yıldır uygulanan asgari ücret işveren desteğinin toplu iş sözleşmeli olan yerlerde ilk yılda uygulandığı gibi yüzde 6 uygulanması, toplu iş sözleşmesi olmayan yerlerde yüzde 3 olarak uygulanması"