Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, açlık grevi eylemine son verenlerin amaçlara alet olmadıklarını gösterdiklerini söyledi.

Abdullah Öcalan'ın çağrısının ardından 68. gününe giren açlık grevlerinin son bulmasıyla ilgili olarak kaldığı Manisa Öğretmenevi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Arınç, "Bu kararı veren de eylemden vazgeçenler de içerideki tutuklu ve hükümlülerdir. Doğru hareket etmişlerdir." dedi.

'HÜKÜMLÜLERE VERDİKLERİ KARARDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUM'

Arınç konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

"Cezaevlerindeki açlık grevlerinin bu sabah itibariyle sonlandırılmış olmasını sevinçle karşılıyorum. 60 günü geçen bir süredir birçok cezaevinde önce açlık grevi sonra ölüm orucu şeklinde bazı tutuklu ve hükümlülerin eylem yaptıklarını biliyoruz. Biz hükümet olarak da şahsım olarak da olayın hep insani yönü üzerinde durduk. Bu tutuklu ve hükümlüleri grevden vazgeçmeye davet ettik. Onların hayat bütünlüğünün sağlıklarının bizim için çok önemli olduğunu söyledik. Grevlere dayanak olarak gösterdikleri konuların Türkiye'de demokratik haklar konusunda her zaman görüşülebileceğini tartışılabileceğini ifade ettik. Benim bütün açıklamalarım bu yöndedir. Bunun siyasi bir yönünün olmaması gerektiğini ve kendilerini bu eyleme itenlere karşı direnmelerini kendi bireysel kararları olarak bu grevlerden vazgeçmelerini kendilerinden rica ettik. Lütfen bu eylemlere son verin dedik. Birkaç gün içerisinde böyle bir sonuca ulaşılmış olmasını ben çok olumlu görüyorum. Bu tutuklu ve hükümlülere verdikleri karardan dolayı çok teşekkür ediyorum."

'TÜRK MİLLETİ BÜYÜK BİR SIKINTIDAN KURTULDU'

"Doğru yaptılar isabetli yaptılar. Türk halkını üzmediler. Çünkü herkes bu eylemler sonucunda ölümlerin olmasını hiç arzu etmemişti." diyen Bülent Arınç, "Böyle bir acının yaşanmasını kimse istemiyordu. Belli bir sürede bunun sonuçlanmış olması onların kararıdır ve bu kararlarından dolayı onlara teşekkür ediyorum. Türk milleti büyük bir üzüntüden sıkıntıdan kurtuldu. Umarım bundan sonra bu tür eylemlerle karşılaşmayız. Türkiye demokratik bir ülke bir hukuk devletidir. Halkın hangi noktalarda talepleri olursa hükümetler de siyasetçiler de parlamento da bu talepleri her zaman dile getirip görüşebilir. Ben eylemin bu şekilde sonuçlanmış olmasından dolayı milletimize geçmiş olsun diyorum." dedi.

'EYLEME SON VERENLER AMAÇLARA ORTAK OLMADILAR'

Arınç, sözlerine şöyle devam etti: "Bildiğiniz gibi BDP'li milletvekilleri bir süredir greve başlamıştı. Onların da iddiaları siz grevden vazgeçin biz sizin yerinize oruç tutalım veya greve gidelim. Bu aşamada kimin ne söylediği çok önemli değil. Çünkü olayı siyasi boyuta taşımak kan üzerinden ölüm üzerinden siyaset yapmaya çalışmak birtakım haksızlıkları birtakım yersiz talepleri bu grevin arkasına dolandırmak birilerinin amacı haline gelmiştir. Ama eyleme son verenler bu amaçlara alet olmadıklarını gösterdiler. Ben yine söylüyorum bu kararı veren de eylemden vazgeçenler de içerideki tutuklu ve hükümlülerdir. Doğru hareket etmişlerdir. Biraz geç olmuştur, üzülmüşüzdür. Ama böyle bir sonuçla karşılaşmak halkımızı çok rahatlattı."