Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrasında soruları yanıtladı. Arınç Kobani'den gelenlerin sayısının 138 bin veya 133 bin civarında olduğunu söyledi. Sıfır noktasında bekleyen ve Kobani'den gelenleri karşılayan HDP'li vekillere ve DBP'li belediye başkanlarına sert çıkan Arınç, şov yapmakla suçladı.

Arınç, "Türkiye bu geçişlerin güvenli olmasını arzu eder. Onun için kayıtlar tutulur. 138 bin veya 133 bin civarında geçiş olmuş. Bazı vekiller sıdıfır noktasında şov yapmak istiyor. Onlar hiçbir kontrole tutulmadın kabu edilmesini istiyor. Üzerleri arınmadan girilmesini istiyorlar. sizi biz kurtarıyoruz sizinle biz ilgileniyoruz havası vermekteler. Bundan vazgeçsinler. Onlar hiçbir kayıt yapılmadan herkesin üzerindeki silahlarıyla geçişm yapmasını istiyorlar. Bunun Türkiye'nin güvenliğine ne gibi tehditlerde bulunacağını aklı olan herkes tahmin edebilir. " dedi.

Tampon bölge kurulmasına ilişkin soruları da yanıtlayan Arınç, "Tampon bölge gibi uygulamalar BM karıyla alınabilir. New York'ta kabul görürse, Türkiye planını yapıyor" dedi. 

Tezkere konusuna da değinen Arınç şunları söyledi:

"Bu tezkere çıktığı zaman şuna da ihtiyacım var demeyeceğimiz kapsamlı bir tezkere üzerinde çalışıyoruz. Çatışma bölgelerindeki temsilciliklerimizi özel kuvvetlerin koruyacağı hususu doğrudur. Özel hareket timleri de deneyimli ve iyi yetişmiş emniyet mensuplarıdır. Ama bordo bereliler, savaş ve çatışma ortamını ortadan kaldıracak şekilde eğitiliyorlar. Musul'da yaşanan olay gözümüzü açtı. Söz konusu bölgeler Dışişleri Bakanlığımız tarafından belirlenecek."