Ardeşen Kent Konseyi Derneği öncülüğünde 28 örgüt, daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapımına izin verilmeyen Deniz Kafesli Balık Çiftliği Projesi’ne karşı takalı eylem yaptı.

‘PROJE DENİZİ YOK EDECEK’

Gazeteduvar’dan Gençağa Karafazlı’nın haberine göre, takalarıyla denizde eylem yapan denizciler, sahil kenarında bekleyen Ardeşenlilerle buluştu. Projenin denizi yok edeceğini öne süren Ardeşen Kent konseyi başkanı Sevilay Yanılmaz, eyleme katılan 28 kuruluş adına bir basın açıklaması yaptı. Yılmaz “Geçen yıl bölge halkının haklı nedenlerle karşı çıktığı ve itirazlarımız sonucu reddedilen ‘Denizde Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği’, bu yıl farklı firmalar tarafından tekrar yapılmak isteniliyor. Bölgemizdeki tüm STK’lar, kooperatif başkanlıkları, siyasi parti temsilcileri, köy ve mahalle muhtarlarımız, en önemlisi tüm bölge halkı tek yürek halinde bu projelerin yüzme alanlarımızda ve kıyı balıkçılığının yapıldığı alanlarda yapılmasını asla istemiyoruz” dedi. Kıyıya bir kilometre uzaklıkta yapılmak istenen projenin yüzme alanlarını kullanılmaz hale getireceğini savunan Yanılmaz, “Projenin yapılması planlanan bölge, kıyı balıkçılığının avlanma yerleri ve avlak başka bir yerleri bulunmuyor. Bu bölge balıkçılığının yok olması anlamına geliyor. Hava alanının yapılması ile birlikte bölgemizin turizm potansiyelinin artması beklenirken yapılmak istenilen bu proje deniz turizmine büyük zarar verecek” ifadelerini kullandı.

‘KİRLİ DENİZDE BALIK ÜRETEMEZSİNİZ’

Kullanılan GDO ve antibiyotikli yemlerin doğada doğal olarak yaşana balıkları da etkilediğini vurgulayan Yanılmaz şöyle devam etti: “Kafeslerde hastalık sonucu ölen balıklar dibe çöktüğünde deniz dibinde yoğun bir azot ve fosfor birikimi oluyor. Azot ve fosfor denizin dibindeki balıklar için gerekli olan çözülmüş oksijeni hızla tüketiyor. Dolasıyla zamanla denizi ölü bir göl haline getiriyor. Buna ekoloji biliminde otrofikasyon deniliyor. Bölgemizi seçmelerindeki en büyün neden de bu. Karadeniz suyunun temiz olması. Akdeniz’de, Ege’de tüm koyları kirlettiler, kirli denizde balık üretemezsiniz.”

Yanılmaz, ÇED bilgilendirme toplantısının 10 Ağustos’ta Ardeşen Halk Eğitim Merkezinde yapılacağını hatırlatarak “Tüm bölge halkı olarak hayır demek için orada olacağız” dedi.