Yapılan yeni bir araştırma, yaklaşık 3 bin yıl önce İspanya'da insanların halüsinojenik uyuşturucular kullandığını gösterdi. İspanya'nın Minorka adasındaki bir mezar alanından elde edilen saç tellerini inceleyen bilim insanları, eski insan uygarlıklarında bitki ve çalılardan elde edilen uyuşturucuların kullanıldığını, bu uyuşturucuların hezeyan ve halüsinasyonlara yol açtığını tespit etti.

BBC'den George Wright'ın haberine göre, Scientific Reports dergisinde yayımlanan bulguların, Avrupa'da insanların merkezi sinir sistemini etkileyerek halüsinasyon görmeye yol açan uyuşturucular kullandığına dair en eski doğrudan kanıt olduğuna inanılıyor.

SAÇ TUTAMLARINDA ÜÇ PSİKOAKTİF MADDE TESPİT EDİLDİ

Minorka adasının güneybatı yakasında yere alan ve insan faaliyetlerine işaret eden Es Càrritx mağarasında 200'den fazla mezar bulunduğunu aktaran araştırmacılar, mağaranın M.Ö. 800 yılına kadar yaklaşık 600 yıl boyunca ritüel ve cenaze alanı olarak işlev gördüğü değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmacılar, kuvvetli uyuşturucu potansiyeline sahip maddelerin mağarada düzenlenen ritüellerin bir parçası olarak kullanılmış olabileceğini tespit etti. Bu ayinlerde 'bitkisel uyuşturucuların yan etkilerini kontrol edebilen' şamanlar yer almış olabileceği de belirtilirken, eski ritüeller sırasında kırmızıya boyanmış olan ve birden fazla kişiye ait olabilecek saç tutamlarının analizinde üç psikoaktif madde tespit edildi.

'OYMALAR, HALÜSİNOJEN ETKİSİNDE DEĞİŞEN BİLİNÇ DURUMLARI İLE İLİŞKİLİ'

Saç tutamlarının analizinde halüsinasyonlara neden olan atropin ve skopolaminin yanı sıra, enerji ve uyanıklığı artıran efedrine de rastlandı. Mağarada ayrıca kapaklarına spiral motifler işlenmiş kaplar da bulundu. Bazı bilim insanları bu oymaları, halüsinojenlerin etkisi altındaki bir kişinin 'değişen bilinç durumları' ile ilişkilendirdi.

Avrupa'da tarih öncesi uyuşturucu kullanımına ilişkin önceki kanıtlar, sanatsal tasvirlerde uyuşturucu bitkilerin görülmesi gibi dolaylı kanıtlara dayanıyordu. 

Kaynak: Gazete Duvar