Hayvanlar aleminin, eşlerine en sadık üyelerinden olan albatrosların bu mutlu dünyası bozulmaya başladı. İklim değişikliğine bağlı sebepler yüzünden artık daha fazla albatros kendi eşini bırakıp başka bir tane bulma yoluna gidiyor.

Dünyanın tek eşliliğe en sadık kalan canlılarından biri olarak bilinen albatroslar arasında 'boşanmalar' arttı. Araştırmacılar bunun nedeninin küresel ısınma olabileceğini söylüyor.

Royal Society araştırmasına göre iklim değişikliği ve okyanusların ısınması albatroslar arasındaki 'ayrılık' oranını artırdı. Normal şartlar altında albatrosların yalnızca yüzde 1-3'ü kendilerininkini bırakıp başka eş arayışına giriyor, bu da genelde üreme sorunu yaşanırsa görülüyor.

Ancak 15 yıl boyunca Falkland Adaları'ndaki 15 bin 500 albatros çiftinin incelendiği araştırma, üreme sorunu yaşanmasa bile iklim sorunu nedeniyle bu durumun değiştiğini ortaya koydu.

TEMELDE İKİ NEDENİ OLABİLİR

Araştırmanın yazarlarından olan araştırmacı Francesco Ventura temelde iki spesifik neden olabileceğini söyledi. Bunlardan ilki ısınan sularda balık popülasyonunun azalması ve albatrosların yiyecek bulmak için daha uzaklara uçmak zorunda olmaları. Yiyecek peşine düşen albatros üreme zamanı vaktinde geri dönemediğinde de eşleri başka biriyle 'yola devam edebiliyor.' İkinci bir neden de yine suların ısınmasından kaynaklı olarak albatrosların stres hormonu seviyelerinin artması ve eşlerinin de bunu hissedip karşı tarafı suçlamaları.

ALBATROSLAR ARASINDA EŞCİNSEL BİRLİKTELİKLER GÖRÜLMEYE BAŞLANDI

Yeni Zelanda'da 30 yıldır albatroslar üzerinde araştırmalar yapan Dr Graeme Elliot da bu kuşların son yıllarda sayılarının azalmasının çiftleşme alışkanlıklarını da değiştirdiğini söyledi. Eşcinsel çiftlerin görülmeye başlandığını belirten Elliot, "Antipodes Adası'nda erkek çiftler görmeye başladık ki daha önce tanık olduğumuz bir durum değil. Bazı erkekler diğer erkeklerle eş oluyor çünkü dişi bir eş bulamıyorlar" dedi.

ALBATROSLAR HAKKINDA

Eşine olan sadakatiyle bilinen albatros, çok uzun süre kanat çırpmadan havada süzülerek ilerleyebilir. Bu kuş türü, en uzun kanat genişliğine sahip tür olarak bilinir.

Albatros, Diomedeidae familyasını oluşturan kuş türlerine verilen bir isimdir. Kanatları hariç albatros kuşlarının vücutları beyazdır. Pek az gri ve kahverengi olanları vardır. Hayatlarının çoğunu açık denizlerde saatlerce avlanmakla geçirirler. Suda uyuyan ve su üzerinde beslenen albatros kuşları sadece yumurtlamak ve kuluçkaya yatmak amacı ile kıyıya çıkarlar. Dişi albatros kuşları senede sadece bir kere yumurtlarlar.

Kanat uzunluğu 4 metreye ulaşabilir. Kanatlarını sabitleyen özel bir kiriş yapısı (omuz kilidi) sayesinde fazla kas enerjisi harcamadan bunları açık tutmayı başarırlar. En uzun kanat açıklığına sahip olan kuştur.

Albatroslar açık deniz kuşları olup suda uyur ve beslenirler. Ancak yumurtlamak ve kuluçkaya yatmak için karaya çıkarlar.