Brezilya'nın kuzeydoğusundaki Piauí eyaletinde yer alan Pedra Furada'da bulunan 50 bin yıllık taş aletler maymunlar tarafından yapıldığı öğrenildi.

Arjantin devlet kurumu Ulusal Bilimsel ve Teknik Araştırma Konseyi'nden (CONICET) bilim insanlarının yürüttüğü araştırma sonucunda Brezilya'nın Piauí eyaletindeki Pleistosen arkeolojik alanlarında bulunan taş aletlerin ilk insanlar tarafından yapılmadığı ortaya çıktı.

Arkeolog Agustín Agnolín ve paleontolog Federico Agnolín, kuvarsit ve kuvars taşlarından yapılmış olan 50 bin yaşındaki aletleri, Serra da Capivara Ulusal Parkı'ndaki kapuçin maymunları tarafından bugün yapılan aletlerle karşılaştırdı.

Agnolín, yaptığı açıklamada "Sonuç şaşırtıcıydı: 50 bin yıl önceki sözümona insan yapımı aletlerle bugün maymunlar tarafından üretilenler arasında hiçbir fark yoktu" dedi.

Ayrıca Agnolín, Pedra Furada'da ve Brezilya'nın kuzeydoğusundaki diğer bölgelerde bulunan aletlerin yapımının son derece basit ve düşük morfolojik çeşitliliğe sahip olduğuna dikkat çekti.

Bu niteliklere, aynı zamanda kapuçin maymunları tarafından yapılan aletler de sahip.

Kaynak: Sputnik