Londra merkezli El Arab gazetesinden El Cumai Kasımi, Fayiz El Serrac’ın istifasını değerlendirdi. Kasımi, bazı kesimlerin istifaya ileride ulusal birlik hükümeti kurulabilmesi için olağan baktığını belirtti.

Yazar, birçoklarının da Libya ve Türkiye anlaşmasından rahatsızlık duyanların gönlünü almak için bu istifanın ABD baskısı ile gerçekleştiğini düşündüğünü anlattı. 

Arap dünyasında geçtiğimiz haftanın ana gündemi, Arap-İsrail veya Körfez-İsrail normalleşmesi, ABD’nin Filistin için alternatif yönetim arayışları, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Fayiz El Serrac’ın istifasıyla ilgili tartışmalar ve Trump’ın geçmişte Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı öldürmek istediği yönündeki açıklamalarıydı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden sonra Bahreyn’in de Beyaz Saray’da ABD Başkanı Trump’ın öncülüğünde İsrail ile normalleşme anlaşması imzalaması, önümüzdeki günlerde başka devletlerin de aynı anlaşmayı imzalayacağı yönündeki beklentileri daha da arttırdı.

Filistin basınında Körfez ülkelerine yönelik ağır eleştiriler yer alırken, başta Suud ve BAE medyası daha önce Oslo anlaşmasıyla İsrail’i tanıyan FKÖ’yü ve Yaser Arafat’ı hatırlattı.

Körfez basını, Arap medyasında çıkan “Karşılıksız normalleşme” eleştirilerine karşı ise, BAE’nin normalleşme anlaşmasıyla İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak etmesinin önüne geçtiğini savunuyor.

ABD’nin İsrail’deki büyükelçisi David Friedman’ın bir İsrail gazetesine verdiği demeçte, ABD yönetiminin Mahmut Abbas yerine Filistin yönetimi için Muhammed Dahlan ismi üzerinde çalıştığını söylemesi “normalleşme” tartışmalarını daha da alevlendirdi.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Fayiz El Serrac’ın ekim sonuna kadar görevi bırakmak istediğini açıklamasıyla Arap basınında Libya yönetimine en iyi alternatifin kim olduğuyla ilgili tartışmalar tekrar yer almaya başladı.

Bazı çevrelere göre halk nazarında ciddi kabul gören Seyfülislam Kaddafi ismi için uluslararası alanda da ciddi çalışmalar olduğuna yönelik haberler Arap medyasında yer aldı.

SERRAC NEDEN İSTİFA EDECEK?

“Bazı kesimler Fayiz El Serrac’ın istifasına, ileride ulusal birlik hükümeti kurulabilmesi için olağan bir adım olarak bakarken, bazı kesimler de Serrac’ın siyaset sahnesinden uzaklaştırılması çabaları karşısında başarısız olmasından kaynaklandığını düşünüyor. Özellikle içişleri bakanı olarak görev yapan ve Serrac’ın imzasıyla görevden el çektirilen Fethi Başağa’nın göreve dönmesinden sonra. Birçokları da bu istifanın Libya ve Türkiye arasındaki anlaşmadan rahatsız olan kesimlerin gönlünü almak için ABD’nin baskısı sonucu geldiğini düşünüyor.” (El Cumai Kasımi/Londra merkezli El Arab gazetesi)

LİBYA İÇİN EN İYİ ALTERNATİF SEYFÜLİSLAM KADDAFİ Mİ?

“Libya’yı yakından takip edenler, Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Fayiz El Serrac’ın istifasının Libya’daki askeri ve siyasi dengelere çok fazla etki etmeyebileceğini, ancak siyasi arenada yeni isimlerin tekrar parlamasının önünü açabileceğini belirtiyor. Bu isimlerin başında da Seyfülislam Kaddafi geliyor.

Siyasi tarihçi Belhasan Elyahyavi’ye göre Libya’da farklı grupları ve siyasi oluşumları tek bir çatı altında toplamanın tek yolu -Fayiz El Serrac, Akile Salih ve Halife Hafter’e işaret ederek- eskimiş simaların silinmesinden geçiyor.

Elyahyavi, Libya dengelerinde en temel oyuncunun kabileler olduğunu ve kabileler arasında önemli ölçüde Seyfülsilam Kaddafi isminin kabul gördüğünü ifade ediyor.

Siyasi analist Muhammed Buvuud ise, Seyfülislam isminin şu an devam etmekte olan Fas’taki görüşmelerde resmi olarak masada olmadığını ancak halk nezdinde oldukça kabul gördüğünü ve uluslararası arenada Kaddafi alternatifinin pazarlandığını belirtiyor.”

Kaynak: Duvar Arkası