Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, ‘Türkiye ve İran’ın eylem ve müdahaleleriyle bölgedeki krizleri körüklediğini’ ileri sürdü.

Mısır’da düzenlenen AB-Arap Birliği Zirvesi’nde konuşan Gayt, Ankara ve Tahran’ın eylemlerine dikkat çekerek, AB ile birlikte Suriye, Yemen ve Libya’daki silahlı çatışmaların ve bu ülkelerdeki yabancı ülke varlığının sürmesinin ciddiyeti konusunda ortak anlayış oluştuğunu düşündüklerini söyledi.

Gayt, “Türkiye ve İran’ın eylemleri, bölgedeki krizleri provoke eden ve körükleyen bir müdahale niteliğinde. Bölgesel çatışmaların askeri çözümü bulunmuyor ve ülkelerin birliğinin korunmasını garanti edecek siyasi çözümler üretmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘FİLİSTİN’DE ÇÖZÜM, ORTADOĞU’NUN TEMEL TAŞI’

Gayt, Filistin sorununun çözümünün, Ortadoğu’da barış ve güvenliği sağlamanın temel taşını oluşturduğunu da söyledi.

“Filistin sorununun çözümünün, bölgeyi istikrara kavuşturmanın ve bölgede aşırıcılık ve şiddeti engellemenin en kısa yolu olduğuna kesinlikle inanıyoruz. Bu sorunu yalnızca ekonomik önlemlerle çözmek imkansız” diyen Gayt, “Bölgelerimiz ortak zorluklar ve tehditlerle karşı karşıya. Terör ve yasadışı göç, sürekli olarak işbirliği yapmamızı gerektiriyor ”ifadelerini kullandı.

Gayt, göç sorunuyla ilgili olarak, bu sorunun nedenlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olacak müşterek bir yaklaşım geliştirme çağrısı yaptıklarını vurguladı.

Kaynak:Sputnik