HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın aracını Edremit ilçesinde durduran polisler, üç saat boyunca aracın geçişine izin vermedi. Polislerden birinin ‘Aracında bomba olmadığını nereden bileyim’ tarzında bir yaklaşım içerisine girdiğini söyleyen Sarısaç, ulaştığı Meclis Başkanı’nın aramasına rağmen polislerin bu tavırlarından vazgeçmediğini anlattı.
 
Yanında 3 Parti Meclisi (PM) üyesiyle birlikte aracıyla dün Diyarbakır’dan Van’a doğru yola çıkan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın aracı, akşam saatlerinde Edremit ilçesinde polislerce “ihbar var” denilerek durduruldu. Araçta arama yapmak isteyen polislere izin vermeyen Sarısaç’ın aracının geçişişine izin verilmeyerek, 3 saat boyunca yolda bekletildi.
 
Sarısaç, yaşananları şu sözlerle anlattı: “Dün Diyarbakır’dan dönerken saat 21.30’de Van’ın Edremit girişinde polis noktasında ben ve 3 PM üyesi arkadaşımızla beraber aracımız durduruldu. Israrla milletvekili kimliğimi ve milletvekili araç kartımı göstermeme rağmen nezaketsiz bir şekilde, tıpkı AKP’nin genel siyasi tarzı gibi emrivaki bir şekilde talimat verircesine aracımız durduruldu.  Biz de bunun bir hukuksuzluk olduğunu milletvekili aracının bu kadar rahat durduramayacaklarını ya da bu şekilde  konuşmamaları gerektiğini söyledik ama onlar ısrarla 2-3 defa kimliğime baktılar. Beni tanımlarına rağmen, ‘kimliğinizin yazısı silinmiş’ denilerek araç kartımızı, plakayı sordurup bizi oyaladılar. Sonra TEM’den ve emniyetten yetkili kişiler geldiler. Biz durumu gelenlere de aktarmamıza rağmen hiçbir şekilde muhatap alınmadık, hatta araçta bulunan arkadaşlarıma araçta inip araması yapılması, kimliklerinin verilmesi gerektiğini söylediler. Polisler kaba bir şekilde ve tamamen düşman hukuku algılarıyla üzerimize geldiler.” 
 
‘ARACINDA BOMBA OLMADIĞINI NERDEN BİLEYİM!’
 
Hatta polislerden birinin kendisine ‘Aracında bomba olmadığını nereden bileyim’ tarzında bir yaklaşımda bulunduğunu paylaşan HDP’li vekil, “Orada yüzlerce polis ve özel hareket vardı. Hatta maskeli polisler duruyordu, belli ki orada rutin bir kontrol değil de benimle ilgili, yanımda bulunan arkadaşlar ve aracım için orada duruyorlardı” diye belirtti.
 
Telefonla ulaştığı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop’un durumun takipçisi olacağını söylemesine rağmen polislerin hukuksuz tavırlarına devam ettiklerini belirten Sarısaç, milletvekili aracı kartının olmasına rağmen hukuksuz ve nezaket kuralları dışında bir aramaya tabi tutuldukları kaydetti.
 
Uzun süren tartışmanın ardından araçta bulunan PM üyeleri Kadriye Özgüç, Yunus Durdu ve Rojhat Yaşari polislerce gözaltına alındı. Gözaltına alınan PM üyeleri sabah saatlerinde serbest bırakıldı. 
 
‘HUKUK KALMADI’
 
Bu durumun Türkiye’nin gelmiş olduğu durumu ortaya koyduğunu söyleyen Sarısaç, ülkede hukukun olmadığını ve meclis iradesinin de artık tanınmadığını ifade etti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı