Avrupa Parlamentosu’nun 29 üyesi açık bir mektup yayınlayarak Kosova liderlerine ‘Türkiye’nin baskıları’na direnme çağrısı yaptı.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ve Başbakanı Ramush Haradinaj’a gönderilen mektup, geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye teslim edilen 6 Türk vatandaşı ile ilgili endişelere vurgu yaptı.

İlk imzacının AP Kosova Raportörü İgor Soltes’in olduğu mektupta, 6 Türk vatandaşının herhangi bir hukuki süreç olmadan yasal oturumlarının iptali ve ardından avukatları ile dahi görüştürülmeden sınır dışı edilmeleri ‘şiddetle’ eleştirildi.

Gülen Hareketi kurumlarında çalışan 5 kişi ile birlikte bir tıp doktoru 29 Mart’ta tutuklanarak bir kaç saat içerisinde Türkiye’ye iade edilmişti. Operasyondan haberi olmadığını açıklayan Başbakan Haradinaj içişleri bakanı ile istihbarat şefini görevden almıştı.

Cumhurbaşkanı Taçi ise öğretmenlerin milli güvenliğe tehdit oluşturduklarını savunmuştu.

Kosova’nın AB üyelik sürecinde olduğu hatırlatılan mektupta hukukun üstünlüğü ilkesinin sürecin temel ayaklarından biri olduğu, aday ülkelerin ise uluslararası sözleşme ve protokolleri tamamen unuttukları ifade edildi.

Aralarında Rebecca Harms gibi AP’nin kıdemli üyelerinin de bulunduğu imzacılar Avrupa medeniyetinin bu ilkeler üzerinde yükseldiğini, insanların siyasi fikirleri dolayısıyla sınır dışı edilmelerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kosova’dan iadelerin devam edeceğini açıklamasının endişelerini arttırdığını belirten milletvekilleri keyfi yakalama, tutuklama ve sınır dışı işlemlerinin AB değerleri ile çatıştığını vurguladı.

AB de bir açıklama yaparak 6 Türk vatandaşının hiçbir adli sürece tabi tutulmaksızın sadece istihbarat örgütlerinin işbirliği ile sınır dışı edilmesine tepki göstererek bir açıklama yapmış ve Kosovalı yetkilileri eleştirmişti.

Hükümet kaynakları 15 Temmuz darbesinden bu yana 80 Gülen Hareketi mensubunun Türkiye’ye getirildiğini açıklamıştı.

Kaynak: Ahval