Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 40 üyesi imzaladıkları mektup ile Kuzey ve Doğu Suriye’de devam eden saldırıların durdurulması için Avrupa Komisyonu’na çağrı yaptı.

Parlamenterler tarafından imzalanan mektup Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve AB’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell’e gönderildi.

‘TÜRK HÜKÜMETİ HDP’Yİ TAMAMEN YOK ETMEK İSTİYOR’

AKP’nin son dört yıl içerisinde “kademeli olarak son derece otoriter siyasi bir sistem inşa ettiği” belirtilen mektupta parlamenterler, “Bu süreçte başta siyasi yöneticiler, parlamenterler, seçilmiş Kürt belediye başkanları, yüzlerce gazeteci, akademisyen, doktor, sivil toplum temsilcileri, insan hakları savunucuları ve başka kişiler olmak üzere 80 bini aşkın kişi terörizmle bağlantılı suçlamalarla tutuklandı” dedi. İktidarın, başta Kürt politikası olmak üzere kendisini eleştiren herkesi terörist, ihanetçi ve devlet düşmanı olmakla suçladığını ifade eden parlamenterler, HDP’ye yönelik operasyonlara dikkat çekti.

 ‘DİĞER BELEDİYELERE DE HER AN EL KONULABİLİR’

Gasp edilen belediyeler ve tutuklanan belediye başkanlarının hatırlatıldığı mektupta, 34 belediyeye “illegal” bir şekilde el konulduğu belirtildi. Henüz görevden alınmamış olanların da ağır bir siyasi ve mali baskı altına alındığına işaret edilen mektupta,bunların da her an görevden alınabileceği ifade edildi.

HASTA TUTUKLULARA DA DİKKAT ÇEKİLDİ

Hasta tutukluların durumuna da dikkat çekilen mektupta İHD’nin 2018 verilerine dayanarak bin 25 hasta tutuklunun bulunduğunu ve bunlardan 357’sinin durumunun ağır olduğu vurgulandı. Mektupta, hasta tutuklular için “derhal serbest bırakılmalı ya da donanımlı hastanelerde tedavi edilmeli” denildi.

'İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR İŞLENİYOR'

Tüm bu baskıların, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına paralel olarak yürütüldüğü ifade edilen mektupta, “Türkiye ve çoğu El Kaide eski üyeleri ve İslam Devleti (DAİŞ) bağlantılı gruplardan oluşan aşırılıkçı vekalet güçleri 2018’in başında Efrîn’i işgal etti. 150 bin dolayında kişi Türk işgali karşısında evlerini terk etmek zorunda kaldı ve evlerine geri dönemedi. Bu işgal uluslararası hukuku ihlal ediyor ve sivillere karşı sayısız vahşet ve insanlığa karşı suçlar işliyor” denildi.

‘İŞGALE KARŞI DURUN’ ÇAĞRISI

 “Türkiye, bir NATO üyesi, Avrupa Konseyi üyesi ve AB’ye aday bir üye olarak uluslararası toplumun gözleri önünde bu suçları işliyor” ifadelerine yer verilen mektupta, devamla  “Sizden Kuzey Suriye’de Kürt ve Hristiyan nüfusa karşı etnik temizliğe, bu bölgedeki Türk işgaline karşı durmanızı istiyoruz. Türkiye’ye silah satışına karşı tam bir ambargo, ekonomik yaptırımlar ve Türk hükümetinin birçok üyesine karşı hedefli yaptırımlar içeren AB’nin ortak bir tutumu ile birlikte Türkiye’nin Suriye’yi terk etmesi sağlanabilir” denildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı