Almanya'nın Frankfurt kentinde, Avrupa Merkez Bankası'nın 1.3 milyar Euro'ya mal olan ikiz kuleli yeni binasının açılışını protesto eden yaklaşık 20 bin eylemci, kentte hayatı durdurdu.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Frankfurt'taki yeni merkezi protesto gösterileri eşliğinde açıldı.

Polis göstericilere göz yaşartıcı bomba ve tazyikli suyla saldırırken, göstericiler de polis araçlarını ateşe verdi.

Çıkan olaylarda 91 polis ve 128 gösterici yaralandı. 15 gösterici gözaltına alındı.

DRAGHİ, ALAY EDER GİBİ KONUŞTU

AMB Başkanı Mario Draghi, merkezin açılışında yaptığı konuşmada göstericilere seslendi. 1,3 milyar euroya mal olan yeni merkezin Avrupa'da birlikte neler başarılabileceğinin bir sembolü olduğunu öne süren Draghi, "Kendilerini bu gelişmenin dışında sayan, Frankfurt'a protesto amacıyla gelenlerin de bu başarıda paylarının olduğunu düşünüyorum" dedi.

BLOCKUPY

Frankfurt'taki AMB karşıtı protesto gösterileri Blockupy hareketi tarafından organize ediliyor. Birçok küreselleşme karşıtı örgüt ve kurum Blockupy çatısı altında yer alıyor. Blockupy hareketi, Avrupa'nın birçok ülkesine dayatılan tasarruf programları ve yoksullaşmanın sorumlusu olarak AMB'yi görüyor.

Frankfurt'taki olaylara ilişkin konuşan Blockupy sözcüsü Hendrik Wester, polisin eylem yapanların bir kısmına saldırdığını söyledi. Wester, grup olarak bugünü böyle planlamadıklarını, polisin provokasyonlara karşı önlem almadığını ile getirdi.

Bu arada Blockupy yerel saatle 18.00'de yeniden eylem çağrısı yaptı. SYRIZA ve Podemos da çağrıya destek verdi.

Kaynak: