Yargıtay 5. Ceza Dairesi Musa Anter davasını güvenlik gerekçesiyle Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakline karar verdi. Anter ailesi avukatı Mehmet Selim Okçuoğlu kararın politik olduğunu belirterek “JİTEM davaları kaçırılıyor” dedi.

Bianet’te yer alan habere göre, Diyarbakır'da 23 yıl önce yazar Musa Anter'in öldürülmesi ve yazar Orhan Miroğlu'nun yaralanması olayıyla ilgili davanın Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini kararlaştırdı.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Musa Anter cinayeti ve Orhan Miroğlu'nun yaralanması olayıyla ilgili davada sanık avukatlarının dosyanın güvenlik gerekçesiyle başka ile nakli konusundaki talebini değerlendiren Yargıtay 5. Ceza Dairesi, davanın Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakline karar verdi.

Karar metninde şu ifadeler yer aldı:

"Sanıklar Savaş Gevrekçi, Hamit Yıldırım, Aziz Turan ve Mahmut Yıldırım haklarında taammüden öldürme, halkı isyana ve birbirini öldürmeye tesvik suçlarından Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan 2014/121 esas sayılı kamu davasının CMK'nun 19/2. maddesi uyarınca Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakline karar verilmiştir. Karar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına duyurulmuştur."

OKÇUOĞLU: KARAR HUKUKİ DEĞİL

Kararı bianet'e değerlendiren Anter ailesi avukatı Mehmet Selim Okçuoğlu kararın “siyasi infaz” olduğunu belirterek “JİTEM davaları kaçırılmaya çalışılıyor” dedi.

“Sanık avukatları güvenlik gerekçesiyle nakil talebinde bulunduğunda Adalet Bakanlığı'ndan talep dilekçeleri, Valiliğin raporu gibi ilgili belgeleri istedik. Ancak bunlar bize gösterilmedi. Dava kaçırılır gibi Ankara'ya nakledildi. Bu şekilde Musa Anter davasıyla birleştirilen 16 sanıklı JİTEM davası da Ankara'ya nakledilmiş oldu.

“Bunu hukukla açıklamak mümkün değil. JİTEM ile ilgili Mardin'de açılan dava da kaçırılmıştı. Belli ki bu davalar kaçırılmaya çalışılıyor. Mahkemede MİT'e ilişkin ortaya koyduğumuz bazı talepler vardı. Belli ki bu politik bir kararla bunların gözönünden çekilmek isteniyor.”

Dava taşındığı için bir sonraki duruşmanın ne zaman olacağı henüz belli değil.

1992'de Diyarbakır'da gerçekleşen Musa Anter cinayetine ilişkin dava zamanaşımına günler kala açılmıştı. İddianameye göre, Mahmut Yıldırım, hakkında yakalama kararı bulunan Abdulkadir Aygan (Aziz Turan) ve emekli Albay Savaş Gevrekçi ile tek tutuklu sanık Hamit Yıldırım, "Taammüden cinayet işlemek”ten ağırlaştırılmış ömür boyu, "Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”ten de 20 yıla kadar hapisle yargılanıyorlar.