Maraş'ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkımla sonuçlanan depremlerin ardından Antep'te yaşayan yurttaşların ev kiralarıyla mücadelesi giderek zorlaşmaya başladı. Ev kiraları bir anda 2-3'e katlandı. Daha sonra ise tüm yurtta olduğu gibi Antep'te de ev kiraları ekonomik koşullar nedeniyle bir zam daha gördü.

5-6 yıl önce 750 TL ile 1000 TL arasında değişen evlerin aylık kirası bir anda 2-3 bin TL'ye fırladı. Ekonomideki kötü gidişatın emlak sektörüne olumsuz yansımasıyla ise kentin ortalama semtlerinde ev kiraları 5 ile 7 bin 500 TL'ye yükseldi.

DEPREM OLDU, KİRALAR İKİYE KATLANDI

Sözcü'den Ahmet Kaya'nın haberine göre, depremler i Antep'te ev kiralarını bir kez daha katmerli zamla karşı karşıya bıraktı. Sadece İslahiye ve Nurdağı'nda yıkım yaşanan Antep kent merkezi bu kez de Hatay, Adıyaman ve Maraş'tan evsiz kalan binlerce depremzedenin akınına uğradı. Bu nedenle de ev kiraları ortalama semtlerde 8-10 bin TL'ye, biraz daha yüksek gelirli insanların yaşadığı semtlerde ise 15- 20 bin TL olarak işlem görmeye başladı. Ancak, ev sayısı talebi karşılamayınca ev bulmak da artık neredeyse imkansız bir hal aldı.

BİNLERCE TAHLİYE DAVASI AÇILIYOR

Ev kiralarındaki bu astronomik artış ev sahipleriyle kiracıları da karşı karşıya getirdi. Evlerini daha yüksek bedelle kiraya vermek isteyen ev sahipleri evlerinde oturan kiracıları ya çok yüksek bedelle oturmaya zorlamaya baladı. Buna direnen kiracılar ise, “Oğlum oturacak, evi satacağım” gibi gerekçelerle evlerinden çıkarılmak istenince binlerce tahliye davası açıldı. Bunun yanı sıra, daha önce kiracılarından findeks notu isteyen ve polis olanları öncelikli tercih eden ev sahipleri şimdi de ya memur kiracı ya da memur kefil istemeye başladı. Sanayi kenti olan Antep'te yaşayan işçiler ev sahiplerinin memur ısrarı yüzünden güç durumda kaldı.

'BU SIKINTI DAHA DA GİDEREK BÜYÜYECEK'

Gayrimenkul Uzmanı Turgut Korkmaz, deprem öncesinde 4-5 bin TL'ye kiralanan evlerin, deprem sonrasında 10-12-15 bin TL'ye kiralandığını buna rağmen ev bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini kaydetti. Ev sahiplerinin memur ya da memur kefilli kiracı istemelerinin de işin tuzu biberi olduğunu kaydeden Korkmaz;

“Şu anda ise Antalya ve Mersin'deki astronomik yükselmeler nedeniyle Rus ve Ukraynalılar Gaziantep’e yöneldi. Bu konudaki talepler giderek artıyor. Belediyeler ve TOKİ'nin hamleleri de sorunu çözmüyor. Serbest piyasanın özellikle bürokratik engelleri ortadan kaldırılıp hızlı bir yapılaşmanın önü açılmazsa bu sıkıntı daha da giderek büyüyecek” dedi.