Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği ortak temsilcisi Kofi Annan bugün Şam’da bir araya geldiği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmelerinin “yapıcı ve samimi” olduğunu söyledi. Annan temaslarına İran’da devam edecek.

 

BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Suriye'nin başkenti Şam'da Devlet Başkanı Beşşar Esad'la, ülkedeki çatışmaların önüne geçmek için 6 maddelik barış planını ele aldı.

 

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile Annan arasındaki görüşmeye, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Dışişleri Bakanı yardımcısı Faysal Mikdat ile Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi ve Suriye'deki BM gözlemci heyetinin başkanı Norveçli Tümgeneral Robert Mood da katıldı.

 

Kofi Annan, Esad'la krizin çözümü için yeni bir "yaklaşım" benimsenmesi konusunda görüş birliğine vardıklarını söyledi. Başkan Esad'la "olumlu" ve "yapıcı" bir görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Annan, Suriye muhalefetiyle paylaşacağı yeni bir "yaklaşım" konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtti.

 

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdisi de, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, Annan'la yapılan iki görüşmede de, 6 maddelik planın başarılı olması için neler yapılması gerektiğini ele aldıklarını söyledi. Makdisi, karşı tarafın da 6 maddelik plana bağlı kalacağını umduğunu söyledi.

 

BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'la görüşmesi sonrası birkaç saat içinde İran'ın başkenti Tahran'a hareket edeceği belirtildi. Annan, Tahran'da Suriye'deki şiddetin sona ermesi için İranlı yetkililerle temaslarda bulunacak.

 

Suriye resmi haber ajansı Sana’ya göre, görüşmede istikrar ve güvenliğin tam olarak sağlanması için şiddete son verme yönünde incelenmiş yaklaşımlarda bulunma ve etkin mekanizmalar üretme gereği ele alındı.

 

Esad ve Annan; bu hedef doğrultusunda BM gözlemciler heyetinin Suriye hükümetiyle işbirliği içinde üstlenmesi mümkün olan mekanizmayı tartıştılar.

 

Altı maddelik Annan planının tam olarak uygulanması ve diyalog için ortamın hazırlanması için uygun bir mekanizma bulmayı hedef alan Cenevre Konferansının tartışıldığı görüşmede; diyalogun mutlak bir şekilde Suriyeliler arasında olduğu ve bizzat Suriyeliler tarafından yönetilmesi gereğinin altı çizildi.

 

Olumlu ve yapıcı bir atmosfer içinde yapılan görüşmelerde Suriye; altı maddelik Annan planının eksiksiz uygulanmasına tam bağlılığını vurguladı.

 

Görüşmede; planın başarılı olmasının muhaliflerin silahlandırılmaları, finanse edilmeleri ve desteklenmelerine son vermekle mümkün olduğunun altı çizildi. Aynı zamanda; Suriye'de şiddete son verme yönünde uluslararası bir bağlılığın sergilenmesi, gerçek ve dürüst bir iradenin bulunması, altı maddelik Annan planının da eksiksiz tam olarak hayata geçirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

 

Diyalog konusunda hükümet son gelişmelere ilişkin Annan’a bilgi aktarırken; idealdeki hedefe ulaşma doğrultusunda BM gözlemciler heyeti ile Suriye hükümeti arasında koordinasyonun sürdürülmesi üzerinde anlaşıldı.

 

LAVROV, SURİYE MUHALEFETİYLE GÖRÜŞTÜ
Rusya da, Suriye'deki şiddetin biran önce son bulması ve siyasi diyalogun başlatılması çağrısında bulundu. Moskova'da Suriye muhalefetinin önemli isimlerinden Michel Kilo ile biraraya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'deki şiddetin biran önce son bulması ve taraflar arasında siyasi diyalogun başlatılması çağrısında bulundu.

 

Rusya'nın Annan Planı'nın uygulanması için hem Suriye hükümeti hem de farklı muhalif gruplarla görüşen ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Lavrov, Cenevre'deki anlaşmanın önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

 

GELİŞMELERİN SEYRİ

BBC’nin haberine göre, Annan, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun tırmanan şiddete siyasi çözüm bulma çabalarının başarılı olmadığını itiraf etmişti.

 

Annan’ın barış planı çerçevesinde ateşkesin Nisan ayı ortasında başlaması gerekiyordu.

 

Esad da, yabancı ülkelerin “teröristlere” silah ve siyasi destek sağlamasının barış planının önündeki engellerden biri olduğunu dile getirmişti.

 

Esad ve Annan bir araya gelirken, Suriyeli aktivistler de güvenlik güçlerinin Deyr el Zor, Dera, Humus, Halep ve Şam’da ateş açtığını, Pazar günkü çatışmalarda da 100’den fazla kişinin öldüğünü iddia etti.

 

Esad ve Annan’ın Pazartesi günkü görüşmesinin ardından, Annan’ın ifadelerine Twitter hesabında yer veren Suriye Dışişleri Bakanı Sözcüsü Cihad el Makdissi, görüşmelerin “yapıcı ve iyi” olduğunu duyurdu.

 

Makdissi, görüşmelerin Annan’ın altı maddelik barış planının uygulanması üzerine yoğunlaştığını ifade etti.

 

'CENEVRE ÖNEMLİ BİR ADIMDI'

Makdissi, Annan ve Esad’ın, Cenevre’de bir araya gelen Suriye Eylem Grubu’nun ulusal diyalog ve krize siyasi çözüm bulunması için önemli bir adım olduğu konusunda fikir birliğine vardığını dile getirdi.

 

Eylem Grubu, tüm taraflara silahlı şiddete son verilmesi ve Annan barış planının derhal uygulanması çağrısı yaptı.

 

Grup ayrıca, karşılıklı rıza temelinde muhalifler ve Esad rejimine bağlı yetkililerin bir araya geleceği geçiş hükümeti kurulması çağrısında bulundu.

 

Annan, Suriye’nin başkenti Şam’da silahsız BM gözlemcilerinin kaldığı otelde kaldı.

 

Annan, Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada girişimlerinin sonuçsuz kaldığını ve başarılı olacaklarının garantisi olmadığını söylemişti.

 

BM temsilcisi Annan, uluslararası toplumun siyasi bir çözüm üzerinde uzlaşamamasının sebebi olarak dış müdahaleye karşı çıkan Rusya’yı göstermişti.

 

Annan, “Rusya’nın etkisi var ama tek başına belirleyici olacağını sanmıyorum” ifadesini kullanmıştı.

 

Moskova da BM’nin ticareti yasaklayan bir yaptırımı olmadığı gerekçesiyle Şam’a silah temin etmeye devam etti.

 

'YABANCI ÜLKELER ÇÖZÜM İSTEMİYOR'

Suudi Arabistan ve Katar, muhalif Özgür Suriye Ordusu’nun silahlandırılması çağrısı yaparken, AB de iletişim desteği gibi “ölümcül olmayan” yardımlar yapmaya devam ettiğini belirtmişti.

 

Türkiye’ de Özgür Suriye Ordusu’nun ülke sınırları içinde faaliyet göstermesine izin verdi.

 

Le Monde’a konuşan Annan, “Tüm bu ülkeler barışçıl bir çözüm istediklerini söylüyorlar ama BM Güvenlik Konseyi’ne ters düşen bireysel ve toplu eylemlerde bulunuyorlar” dedi.

 

Annan, Cuma günü BM Güvenlik Konseyi’ne 298 BM gözlemcisi ve 112 BM görevlisinin siyasi arabuluculuğa odaklanması tavsiyesinde bulundu.

 

Annan, Suriye Devlet Başkanı Esad’la görüşmesine hazırlanırken Suriye devlet televizyonu da askeri tatbikatın görüntülerini geçiyordu.

 

Beyrut’taki BBC muhabiri Jim Muir’e göre tatbikat Suriye’ye müdahale etmeyi düşünen dış güçlere mesaj verme amacındaydı.

 

Muhabirimiz, ateşkesin sağlanamaması üzerine Annan’ın siyasi geçiş için bir anlaşmaya varmaya çalıştığını belirtti.

 

'ANNAN PLANI İYİ BİR PLAN'

Esad, Pazar günü Alman televizyonuna yaptığı açıklamada muhaliflerin geçiş hükümetinde kendisini görmek istemediklerini belirtirken şu ifadeleri kullandı:

 

“Devlet Başkanı mücadeleden kaçmamalıdır ve şimdi Suriye’de ulusal bir mücadele ile karşı karşıyayız. Devlet Başkanı durumdan kaçmamalıdır, ancak diğer yandan yalnızca halk desteği olursa bu mevkide kalınmalıdır.”

 

Esad ayrıca, “terörizmle” mücadelenin devam etmesi gerektiğini belirtip Arap ve Batılı ülkeleri Annan’ın girişimini görmezden gelmekle suçladı.

 

Alman ARD televizyonuna verdiği demeçte Esad, “[Annan’ın] birçok zorlukla karşılaştığını biliyoruz ama planının başarısızlığa uğramasına izin vermemeliyiz, bu çok iyi bir plan” diye konuşup ekledi:

 

“En önemli engel, birçok ülkenin planın başarılı olmasını istememesi, böylece Suriye’deki teröristlere siyasi destek vermek ve silah ile para temin etmek istemesidir.”