Ankara'da 14 Mart Tıp Bayramı, Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Dev Sağlık- İş ve Türk Hemşireler Derneği üyeleri  Hacettepe Tıp Fakültesi bahçesinden Sağlık Bakanlığı önüne yürürken, hastane bahçesi çıkışında polis tarafından engellendi.

Evrensel'de yer alan  habere göre, sağlıkçıların üzerine  giydikleri  “Ankara Tabip Odası” yazılı önlükleri çıkarmasını isteyen polis bakanlık önüne gerçekleşecek yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine sağlıkçılar ile polis arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Sağlıkçılar, polise “Hollanda bizden demokrasi mi görsün” diye tepki gösterdi. 

HASTANE BAHÇESİNDE AÇIKLAMA YAPILDI

Sağlıkçılar, Polisin yürüyüşlerine engel olmasını protesto ederek, hastane bahçesinde basın açıklaması yapma kararı aldı. Burada kurumlar adına konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut, AKP'nin 14 yıldır uyguladığı sağlık politikalarına 14 Mart günü “hayır” dediklerinin vurgulayarak, “14 yıldır sürdürülen Sağlıkta Dönüşüm Programı ve onun ana unsurları arasında yer alan performansa dayalı ödeme sistemiyle, hasta bakımında niteliğin değil niceliğin öne çıktığı; hekimlerin kısa sürelerde çok sayıda hastaya bakmaya zorlandıkları; hastalara, doğru düzgün anamnez alınmasına, fizik muayene yapılmasına izin vermeyen sürelerin ayrıldığı; nitelikli sağlık hizmeti sunabilmenin koşullarının yok edildiği bir sağlık ortamı yaratıldı” diye konuştu.

OHAL sürecinde şu ana kadar toplam 2761 hekim hukuksuzca ihraç edildiğini belirten Bulut, “ İş güvencesi ve insanca çalışma koşulları, sağlık hakkı, iyi hekimlik ve nitelikli sağlık hizmeti için 14 yıldır uygulanan sağlık politikalarına hayır diyoruz” dedi.

1980 SONRASI DEĞİŞEN SAĞLIK

Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Sinan Adıyaman da açıklamada söz alarak, 1980 yılından halkın sağlığa ulaşımı piyasalaştırıldığı için bu yana 14 Mart Tıp Bayramını kutlayamadıklarını belirterek, Sağlık Bakanlığı'ndan taleplerini açıkladı: “OHAL sonrası hukuksuzca atılan arkadaşlarımızın geri alınmasını istiyoruz. Hastanelerin işyeri hastaların müşteri haline getirilmesine karşı hastalarımıza nitelikli hizmet verebileceğimiz muayene süreleri istiyoruz. Performans sistemi değil geçine bilecek bir alışma ve emeklilik ücreti istiyoruz. Sağlıkta yaşanan sorunlar nedeniyle hekimlere yönelen şiddet sona ersin istiyoruz” dedi. 

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erdem, bakanlık önüne sağlıkçıların sorunlarını anlatmak üzere gitmek istediklerini ancak polisin kurumlarının sembollerinin yer aldığı önlüklere dahi tahammül edemediğini ve kendilerini engellediğini söyleyerek, durumu kınadı. Dev Sağlık İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya ise AKP hükümetinin “sağlıkta devrim yaptık” diye övündüğünü ancak gerçeğin öyle olmadığını söyleyerek, “Görevimiz halka gerçekleri anlatmak. Doğru hastaneler önünde kuyruklar kalktı ama Anayasal hak olan sağlığa ücretsiz erişim hakkı da ortadan kalktı. Sağlık emekçileri vicdanları ve cüzdanları arasına sıkıştırılır hale geldi” diye konuştu.