Ankara’da ‘Geçinemiyoruzeylemi gerçekleştirirken gözaltına alınan 25 kişi serbest bırakıldı.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından Çankaya Belediyesi önünde yapılmak istenen eyleme müdahalede gözaltına alınan ve aralarında gazeteci Öznur Değer’in de bulunduğu 25 kişi ifadelerinin alınması ardından serbest bırakıldı. Ankara Emniyeti Güvenlik şubede ifadeleri alınan 25 kişi hakkında “2911 Sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanuna Muhalefet Etme” ve “Görevi yaptırmamak için direnme” suçlamalarıyla işlem yapıldı.

Gözaltına alınanlar da aldıkları darp raporlarıyla kendilerini darp eden polislerden şikayetçi oldu. İfade işlemi ardından gözaltına alınanlar Gazi Mustafa Kemal Hastanesi’nden serbest bırakıldı.

EMNİYETTEN DARPTA ‘ORANTILI’ SAVUNMASI

Emniyet ifadesinde darp edilerek gözaltına alınma orantılı, gözaltına alınanlara yöneltilen sorularda ise polisin uyarı yapması ardından gözaltı işlemi uyguladığı öne sürüldü.

Güvenlik Şube’de alınan ifadelerde gözaltına alınanlara şu soru yöneltildi: “ …‘Hükümet İstifa’ sloganları atılmak suretiyle tüm katılımlarla kanuna aykırı eylemin gerçekleştirileceği yer olarak ilan edilen Sakarya Caddesi’ne gitmek amacıyla hayatın normal akışını engelleyecek şekilde yürüyüşe geçerek, kanuna aykırı eylem gerçekleştirdiğiniz tespit edilmiştir. Yapılan ikazlara ve sonrasında müdahaleye rağmen dağılmayarak, görevli emniyet mensuplarına mukavemet göstermek suretiyle kanuna aykırı eyleminize devam ettiğinizden dolayı hakkınızda ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet ve Görevi Yaptırmamak İçin Direnme’ suçu iddiasıyla orantılı zor kullanmak suretiyle yakalandınız. Konu ile ilgili ifadenizi veriniz?”

SADECE ALKIŞLADIĞI İÇİN GÖZALTINA ALINDI

Eylemden saatler öncesinde Çankaya Belediyesi önünü ablukaya alan polis orada bulunan EGO durağında dahi yolcuların beklemesine izin vermezken, trafiği getirdikleri onlarca polis aracıyla kapattı. Eylem yapmak isteyen demokrasi güçleri ise bekledikleri duraklarda harekete geçmeden uyarı dahi yapılmadan gözaltına alındı. Bir yurttaş sadece alkış çaldığı için eylem sırasında gözaltına alındı.

Kaynak: MA