Lüksemburg Parlamentosu’nun 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan ve Türkiye devletine tarihsel gerçeklerle yüzleşme konusunda çağrıda bulunan tasarıyı kabul etmesinin ardından, Dışişleri Bakanlığı, Lüksemburg Büyükelçisi Levent Şahinkaya’nın Ankara’ya geri çağrıldığını açıkladı.

Dünkü oturumunda Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan tasarıyı onaylayan Lüksemburg Parlamentosu’na karşı çıkan Dışişleri Bakanlığı, 1915 Ermeni Soykırımı’nı tanıyan ülkelere uyguladığı ve “genelekselleşen” tutumunu Lüksemburg için de sergiledi.

Konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan Dışişleri Bakanlığı, Lüksemburg Parlamentosu’nun dün kabul ettiği tasarının ardından Lüksemburg’un Ankara Büyükelçisinin Bakanlığa çağrılarak, 1915 Ermeni Soykırımı konusunda Türkiye’nin resmi tezlerinin Büyükelçi Arlette Conzemius'e aktarıldığını ifade etti.    

Lüksemburg Parlamentosu’nun oybirliğiyle kabul ettiği tasarıda 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Konvansiyonu’na atıfta bulunmasını da eleştiren Dışişleri Bakanlığı, Parlamento’nun söz konusu Konvansiyonu “anlamaktan çok uzak” olduğunu savundu.

VATİKAN VE AVUSTURYA’NIN ARDINDAN LÜKSEMBURG…

Katolik Kilisesi’nin ruhani önderi Papa Francis’in 12 Nisan’da Vatikan’da düzenlediği ve Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenlerin anıldığı törende yaptığı açıklamada, 1915’te yaşananları “20’nci yüzyılın ilk soykırımı” olarak nitelendirmesinin ardından, Türkiye ile Vatikan arasında da benzer bir diplomatik kriz yaşanmıştı.  

Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yayımlayarak Papa’nın beyanı hakkında “Kabul edilemez” mesajı verirken, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı Ankara’ya geri çağrılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, 22 Nisan’da Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan ve 1915’te yaşananları kınayan bir deklarasyona imza atan Avusturya Parlamentosu’na da tepki göstererek, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş’ün Türkiye’ye geri çağrıldığını açıklamıştı.

Bakanlık bugünkü açıklamasında, “Türkiye’nin Lüksemburg’daki Büyükelçisi Levent Şahinkaya istişareler için Ankara’ya çağrılmıştır” dedi.