Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde sendikaların çağrısıyla düzenlenen 'Emek, Barış ve Demokrasi Mitiingi'ne yönelik bombalı saldırıda oğlu Güney Doğan'ı kaybeden baba Mustafa Doğan'a 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten dava açıldı. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma bürosu tarafından açılan dava, Ankara Batı Adliyesi 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Berivan Altan'ın haberine göre 3 Ağustos 2018 tarihinde Ankara Sincan Cezaevi'nde görülen Gar Katliamı davasında verilen kararı eleştiren baba Doğan'ın sözleri davaya gerekçe yapıldı. İki sayfalık iddianamede iddia makamı Baba Doğan'ın Cezaevi Kampüsü önünde yaptığı "(...) Bu ülkenin adaletine güvenmiyoruz, katil devlet hesap verecek, 10 Ekim'de canlarımızı katleden bilinsin ki siyasi iktidardır. Bilinmeli ki AKP iktidarıdır. Faşist Tayyip Erdoğan'dır. Benim çocuğumun geleceğini katleden Tayyip Erdoğan'dır" konuşmaya yer vererek, babanın konuşma sonrasında fenalaşarak, yere yığıldığını da kaydetti.

İddianamede Doğan'ın sözlerinin 'küçük düşürücü ve aşağılayıcı' nitelik taşıması nedeniyle hakaret suçuna sebebiyet verdiğini belirterek, hedef alınan kişinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olması nedeniyle TCK'nın 299/1-2 suçu oluşturduğu, sözlerinin içeriğinin 'düşünce özgürlüğünün sınırları dışına çıkılarak, ağır eleştiri ve tenkit sınırları aşılmak' suretiyle gerçekleştirildiğinden eylemin sübut bulunduğu belirtildi.

İLK DURUŞMA 9 TEMMUZ

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve anayasa da yer alan ifade özgürlüğüne atıfta bulunan iddianamenin sonuç kısmında, baba Doğan'ın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olan Tayyip Erdoğan'a yönelik sözlerinin 'eleştiri ve düşünce özgürlüğü' kavramlarıyla açıklanmayacağını ve bu yüzden cezalandırılması gerektiği yer aldı. 

Hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istenen baba Doğan'ın yargılanacağı davanın ilk duruşması 9 Temmuz'da görülecek.