Ankara katliamının 100'üncü gününde katledilenlerin ailelerinin avukatları, kitle örgütleri, birçok sendika üyesi, dosyadaki gizlilik kararının kaldırılması ve soruşturmanın genişletilmesi için Ankara Adliyesi önünde eylem yaptı.

Katledilenlerden Avukat Uygar Coşkun'un fotoğraflarını yakalarına asan meslektaşları, "İstikrarınız katliam, soruşturmanız gizli, delilleriniz karartılmış" pankartı açtı.

Eylemde konuşan Doğan Erkan, katliamın Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, "O iki bombacının alana girmesini sağlayanlar ortaya çıkartılmalıdır. Uluslararası Af Örgütü'nün yayınladığı rapora göre, hala bazı emperyalist güçler ve çok büyük şüphe ile Türkiye IŞİD'e ve ÖSO'ya silah ve mühimmat taşıdığını kanıtlamaktadır. Biz de buna yönelik bilgileri topladık" dedi.

'KATLİAMIN OLACAĞINI EMNİYET BİLİYORDU'

Erkan, "O günkü katliamı gerçekleştiren iki bombacının Ulusal Yargı Ağı Projesinde (UYAP) kayıtları vardı, daha önce ifadeleri alınmış ama tutuklanmamışlar. Diğer çelişkilerden biri ise katliamdan önce Dersim Emniyet Müdürlüğü Eylül ve Ekim'de büyük bir katliamın gerçekleşeceğine dair gizli notuyla tüm devlet kurumlarına istihbarat gönderiyor. Mitinge giriş saati 10.00 olduğu halde Emniyet saat 12.00'den itibaren güvenlik önlemleri alacağını belirtiyor" sözleriyle ihmalden öte oluşan soru işaretlerine dikkat çekti.

Erkan, "Tüm bu şüphelerin bize devlet içinde bazı odakların olduğunu gösteriyor" diye belirtti.

'TÜRKİYE ULUSLARARASI PROTOKOLE UYMADI'

Katliamın gerçekleştiği sırada polisin sıktığı gazdan dolayı birçok kişinin yaşamını yitirdiğine dair bilgiler olduğuna da işaret eden Erkan, "Soruşturma makamlarının yapacağı şey çok açık, böylesi katliamlarda işleyen uluslararası bir kurum var. Bu kuruluşa göre bir tane kamu görevlisinin bile eksikliği varsa, soruşturma için bağımsız bir kurul oluşturulmalı. Birleşmiş Milletlere bağlı olan bu kuruluşa uyması gereken savcılık hiçbir şekilde bu uluslararası protokolü tanımayarak, bunu nasıl ihlal ederim yollarını aramaya başladı. Evet, dosyada bir kısıtlılık kararı var ama bizim mağdur avukatları bu dosyalara ulaşmamız gerekiyor" dedi.

'BÜTÜN POLİSLER AKLANMAYA ÇALIŞILIYOR'

Erkan, katliamın 100'üncü gününde hala dosyadaki kısıtlılık kararının kaldırılmadığına dikkat çekerek, "Biz bu olayın aydınlatacağına dair umudumuzu yitirmiş durumdayız. O yüzden avukatlar olarak biz kendi soruşturmamızı yürütüyoruz. Çok önemli bir noktayı belirtmek istiyorum Memur Suçları Bürosu'nda tüm kamu görevleri hakkındaki soruşturmaları reddetti. Yani şu demek o gün görevli tüm polisler görevli olanlar yargılanmaya dahil edilmeyecek" ifadelerini kullandı.

Erkan, katliamın IŞİD'e yıkıldığını ve arkasındaki güçlerin aydınlatılmadığını belirtti. Erkan, adalet talebini yenileyerek konuşmasını bitirdi. (Evrensel)