Ankara JİTEM Davası’nda sanıkların duruşmaya getirilme talebini ret eden mahkeme, yeni atanan savcıya mütalaa için ek süre verdi. 

Ankara ve çevre kentlerinde 1993-1996 yılları arasında Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın'ın da aralarında olduğu 19 kişinin ölümüyle ilgili açılan "JİTEM" davasının 5’inci duruşması Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Şevin Kaya, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, Türkiye Barolar Birliği (TBB) temsilcisi avukatlar ve Ankara Barosu Toplumsal Dava ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Temsilcisi Nilay Nayman katıldı. Dosyaya 13 Ocak'ta atanan savcı, davaya hakim olmadığını belirterek, mütalaa için ek süre talebinde bulundu.

‘SANIKLAR SORULARIMIZI CEVAPLAMALI’

Müşteki Raife Baskın'ın avukatı Yusuf Alataş, yargılama sürecinin sanıkların aklanmasına yönelik ilerlediğine işaret ederek, "İtirafçı bir sanık vardı, durduk yere adli tıpa sevk edildi. Çünkü itiraflarını kayıt dışı bırakmak için. İddialarla ilgili sanıklara bir soru dahi sorulmadı. Yargılama uzadıkça uzuyor. Zaman aşımı süresi yaklaşıyor. Burada doğru ve adil bir yargılama yapılmıyor” dedi. 

Sanıkların mahkeme salonuna hiç getirilmediğini belirten müşteki Candan ailesinin avukatı Levent Kanat, “Sanıkların bizzat siz tarafından sorgulanmalı. Bizlerin sorularını cevaplamalı. Her sanık 19 kişiyi öldürmekle suçlanıyor. Bu davada sizler bu sanıkların beden dilini görmeden nasıl hüküm vereceksiniz?" diye sordu.  

ZAMAN AŞIMI UYARISI 

Candan ailesinin diğer avukatı Murat Yılmaz ise, “Bu mahkeme sanıkları aklarken şunları söyledi: 'Bu cinayetleri devlet yetkilileri gerçekleştirmiştir fakat yeterli delil yoktur.' Madem bir yargılama yapacaksak sanıkları aklayacaksak, usulüne göre yapalım o zaman. Yıllardır bu dosyada sürekli hakim savcılar değişiyor. Her gelen de bu dosyayı başından atmak istiyor. Zaman aşımı yaklaşıyor. Duruşmayı kısa bir süre sonraya atalım. Sonuçlandıralım” şeklinde konuştu. 

TALEPLERE RED

Mahkeme heyeti, Kutlu Adalı dosyasında balistik rapor istenmesi talebi ve sanıkların duruşmada hazır bulunması talebini reddetti. Mahkeme, iddia makamına gerekli süre verilmesine karar vererek, duruşmayı 10 Mart erteledi.

Kaynak: MA