Türk vatandaşlarına İngiltere’ye yerleşme ve kendi işlerini kurma imkânı sağlayan Ankara Antlaşması 15 yıldan daha uzun bir süredir uygulanmakta. Bugüne kadar 10,000’den fazla başvurunun yapıldığı tahmin ediliyor. Düşük sermaye tutarı ile başvuru yapılabilmesi, çocuklara ücretsiz eğitim imkanı sunması Ankara Antlaşması’na bu derece yoğun talep olmasının ana nedenleri içinde. Ayrıca 5 yıl gibi bir süre de İngiltere’nin daimî oturum vermesi, 6. yılın sonunda ise İngiliz vatandaşlığına başvuru yapılabilmesi bu programı cazip kılan diğer unsurlar arasında.

Yeni Bir Hayat firması tarafından yapılan açıklama da bu son derece cazip programın yakın bir zaman da sona ereceği belirtiliyor. Bunda neden tüm dünyayı etkisi altına alan ve ekonomileri olumsuz etkileyen Korona virüsü değil. Asıl neden İngiltere’nin 31 Aralık 2020 tarihinde Avrupa Birliğinden çıkacak olması. Zira Ankara Antlaşması İngiltere Avrupa Birliğinde kaldığı sürece uygulanıyor. Brexit sonrasında İngiltere bu anlaşmayı uygulamak zorunda değil. Tek taraflı olarak vereceği kararla uygulamayı sona erdirebilir veya şartlarını zorlaştırabilir. Şu anda İngilizce için bir sınava girmek gerekmiyor. Veya İngiltere’de kurulacak iş için bir sermaye zorunluluğu yok. 31 Aralık sonrasında başvuru sahiplerinin İngilizce dil sınavı girmeleri veya banka hesaplarında yüksek miktarda tutarlar göstermeleri gerekebilir. Bu nedenle başvuru yapmayı düşünen kişilerin hızlı davranmalarında yarar var. Yeni Bir Hayat Ankara Antlaşması başvurularının devam ettiğini belirtiyor. Dosya hazırlığı ve değerlendirme için yaklaşık 3 ay gibi bir süre gerekiyor. Bu nedenle bu programdan faydalanmak isteyen ailelerin en geç Eylül ayına kadar karar vermeleri ve gerekli adımları atmalarında yarar var.

Yurtdışına yerleşmek isteyen aileler için Ankara Antlaşması sonrasında da seçenekler bulunuyor.  Avrupa içinde Malta oturum programı İngilizce konuşulan ülke seçenekleri içinde yer almakta. €250,000 tutarında 5 yıl vadeli Malta devlet tahvili yatırımı karşılığında Malta’da süresiz oturma izni sahibi olunuyor.

Malta’nın sunduğu bir diğer alternatif ise Malta vatandaşlık programı. Malta devletine €650,000 hibe yapılması karşılığında Avrupa Birliği pasaportu almak mümkün. Böylece istenilen Avrupa ülkesine yerleşme şansı elde ediliyor.

Son olarak Portekiz’de €350,000 bedelinde bir emlak aldığınızda oturma izni sahibi oluyorsunuz. 5 yıl sonunda ise Portekiz vatandaşlığına başvuru yapma hakkınız var. Ancak belirli düzeyde Portekizce bilmenizi istiyorlar.