Diyarbakır'da faaliyet yürüten ve aralarında Tabip Odası ile Sağlık Emekçileri Sendikası'nın da yer aldığı Amed Sağlık Platformu, Eylül-Ekim Covid-19 raporunu açıkladı.

Hatice Kamer'in BBC Türkçe'de yer alan haberine göre raporda 1 Haziran sonrası erken yeniden açılma süreci ile birlikte alınan önlemlerden vazgeçilmesi üzerine Diyarbakır'da vakaların çok hızlı bir şekilde arttığının gözlemlendiği belirtilirken, şu ifadeler kullanıldı:

"Hastanelerden aldığımız bilgilere göre Diyarbakır'da bazı günler 800'ün üzerinde olmak üzere ortalama 500-600 hastada PCR pozitifliği saptanmaktadır. 500'ün üzerinde hasta kliniklerde, 100'ün üzerinde hasta yoğun bakım ünitelerinde yatmaktadır. Yine bu süreçte ulaşabildiğimiz kadarıyla bin 182 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı konulmuştur. Şehrimizde 13 sağlık emekçisi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmiştir."

Ayrıca Aile Sağlık Merkezlerinde hasta yoğunluğunun arttığı, hasta sevklerinin ciddi sorun alanı haline geldiği vurgulandı:

"Salgının yayılımının durmasına yönelik merkezi önlemler alınmaması sebebiyle 'özellikli izlem' sayıları 80-100 bandında seyretmektedir. Hâlihazırda hasta sayıları artmış olan aile hekimlerinin bu izlem hastalarını araması ve takip etmesi çok ciddi iş yükü yaratmaktadır."

On iki madde halinde sıraladıkları öneriler arasında ihraç edilen sağlık çalışanlarının geri alınması, tüm sağlık çalışanlarına ayrım gözetmeksizin periyodik olarak test yapılması, testlerin hastaneler dışındaki yerlerde de uygulanmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması, olası salgın artışı için Covid-19 klinikleri ve yoğun bakım üniteleri artırılması istendi. Ayrıca Covid-19 hastalığının sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı olarak kabul edilmesi de öneriler arasında yer aldı.