Amasya E Tipi Cezaevi’ndeki siyasi mahpuslara yeniden işkence uygulanmasına ilişkin yapılan şikayet sonucu gardiyanlara soruşturma başlatıldı.

Hüseyin Şimşek’in BirGün’de yer alan haberine göre, 21, 22 ve 27 Temmuz günlerinde aralarında Hepatit-B hastasının da bulunduğu 6 siyasi mahpusun koğuşuna gelen gardiyanlar, mahpuslara işkence uyguladı.

Belinden ameliyatlı mahpus Rıza Şahin ve beraberindeki 5 arkadaşını döven gardiyanların, Şahin’in rahatsızlığını bildiği ve birbirlerine “beline vur” dediği öğrenildi.  

‘ÖLÜM OLMAMASI TESADÜF’  

Saldırıların ardından eşinin kendisine, “İçimizden birinin ölmemesi tesadüf” dediğini aktaran Rıza Şahin’in eşi Gözde Şahin, “Eşimi saldırıların birinde bir buçuk metre yüksekliğindeki havalandırmadan aşağı atıyorlar. İlk saldırının güvenlik kamera kayıtları vardı ve bunu fark ettikleri için diğer saldırılar kameraların olmadığı, cezaevinin ‘kör’ noktalarından yapılmış” dedi.  

Cezaevi yönetiminin saldırıların hiçbirini kabul etmediğini ancak girişimleri sonucunda gardiyanlar hakkında soruşturma başlatıldığını bildiren Şahin, “Müdür, gardiyanların da kendisinin de saldırıda pay sahibi olmadığını söylemişti ancak gardiyanlar hakkında yalan söylediği ortaya çıktı. Şimdi onun hakkında da soruşturma açılmasını da istiyoruz. Birkaç gün önce telefonla konuştuğumuzda, eşim daha yeni yeni ayaklarının üzerine basabildiğini anlattı” diye konuştu.  

İŞKENCE MECLİS GÜNDEMİNDE  

Amasya Cezaevi’nde 6 mahpusa uygulanan işkenceyi HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi sunan Başaran, “Bakanlık olarak, ailenin ilettiği iddiaları araştırmak hususunda bir inceleme başlatacak mısınız? İşkence yapmak ile itham edilen cezaevi personeli hakkında soruşturma başlatacak mısınız? Daha önce işkence iddiaları ile gündeme gelen Amasya Cezaevi’nde görevli kişilere yönelik ne tür yaptırım ve soruşturmalar uygulanmıştır?” sorularını yöneltti.