CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Amasra'da 42 işçinin can verdiği maden faciası öncesinde sigorta şirketinin işletmedeki eksiklikler nedeniyle sigorta yapmayı reddettiği iddiasını gündeme getirdi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında 14 Ekim'deki patlamada 42 kişi hayatını kaybetmişti.

Patlama sonrası ocakta birçok eksiğin bulunduğuna dikkat çekilmiş.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugünkü bütçe görüşmesine söz alan CHP'li Akın, madenle ilgili bir iddiayı dile getirdi.

Akın şunları söyledi:

"Bugün çok ciddi bir iddiayı gündeme getireceğim. Soma faciasından sonra tüm madenlerin özel sigorta kapsamına alınması zorunlu hale getirildi. Facianın yaşandığı Amasra’da da ağustos ayının sonu, eylül ayının başı gibi özel sigorta için 3 kişilik heyet madene iniyor. Tahkimatla madende ciddi sorunlar olduğu ve bu sorunların 45 gün içerisinde çözülmesini talep ediyorlar. Madende sorun tespit edildiği için sigorta yapılmıyor ve mevzuata göre sigorta olmadan madenin çalışması yasak. Siyasi baskılarla maden çalıştırılmaya devam ediyor. Bu sürenin sonuna doğru facia meydana geliyor. Facianın ardından sigorta yetkilileri çağırılıyor ve bu olay sumen altı ediliyor. Bu iddialar doğruysa madenciler bile bile ölüme gönderilmiştir. Bize gelen bilgilerde Türkiye Taş Kömürleri’nin diğer dört madende de facia yaşanabilir sorumluluk yükümlük sizin üzerinize."

Kaynak: ANKA