Bu yıl 51'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Antalya EXPO Center'da gerçekleştirilen kapanış galasında ödüller sahiplerini buldu.

Törende En İyi Film Ödülü Kutluğ Ataman’ın Kuzu filmine verilirken, En İyi Yönetmen Ödülü’ne ‘İtirazım Var’ filmiyle Onur Ünlü layık görüldü.

Festival'de Korhan Abay’ın sunumunun ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel konuştu ve daha sonra da ödüller açıklandı.

KİOARASTAMİ’YE YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ İran sinemasının en önemli isimlerinden Abbas Kiorastami’ye takdim edildi. Ödülü Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel verirken ödülü alan ünlü İranlı yönetmen, “Burada olmaktan son derece mutluyum. Festivali en güzel duygularla selamlıyorum” dedi.

EN İYİLER AÇIKLANDI

Programın devamında 51inci Altın Portakal Film Festivali’nin ödüllerinin açıklanmasına geçildi. En İyi Film Ödülü, yönetmenliğini Kutluğ Ataman’ın yaptığı Kuzu filmine verildi. Ödülünü Kiorastami’den alan yönetmen Ataman, “Bir sanatçının kendi ülkesinde değer görmesi kadar büyük bir hediye yoktur. Sizler bana bu hediyeyi verdiniz hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi. Ataman, Altın Portakal ödül heykelciğinin yanı sıra 350.000 TL’lik ödülün de sahibi oldu.

En İyi Yönetmen Ödülü ise İtirazım Var filmi ile festivale katılan Onur Ünlü’nün oldu. Ödülünü alan Ünlü, festivalin ulusal yarışma kategorisinde yer alan 9 filmden 15 yapımcı ve yönetmenin imzasının bulunduğu sansüre karşı ortak bildirinin sonucu olarak düzenledikleri forumda alınan kararları açıkladı. Buna göre yaşanan sürecin belgesellerinin yapılacağını, sansüre karşı iki akademik araştırma tezinin finanse edileceğini ve siyah bant girişime destek verileceğini söyledi. Ünlü, ayrıca sinema yasa tasarısının hızla yasallaşması için tüm sinemacıları bütün unsurlarıyla birlikte çalışmaya davet etti.

Onur Ünlü En İyi Yönetmen Ödülü’nün yanı sıra En İyi Senaryo Ödülüne de layık görüldü.

'ÖDÜLÜMÜ ŞENGALLİ ÇOCUKLARA ADIYORUM'

En İyi Kadın Oyuncu ödülü, Kuzu filmindeki performansı ile Nesrin Cevadzade’ye verilirken; En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü İtirazım Var filminden Serkan Keskin ile Klama Dayika Min/Annemin Şarkısı filminden Feyyaz Duman paylaştılar. Ödülü Songül Öden’den alan Duman, “Sığındıkları Şengal dağında dünyanın en acımasız ölüm şekli olan susuzluktan ölüme terk edilen Şengalli çocuklara adıyorum” dedi. Keskin ise “Ben çok teşekkür ediyorum” demekle yetindi.

Törende Ulusal Uzun Metraj Juri Özel Ödülü ise Of’lu Hocayı Aramak ve Sivas filmlerine verildi. En İyi Müzik Ödülü’nün sahibi Klama Daiyka Min/Annemin Şarkısı filmiyle Başar Ünder oldu.

KOBANİ BİR COĞRAFYA DEĞİL, BİR FİKİR VE FİKİRLER DÜŞMEZ”

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj kategorisinde verilen ilk ödülü, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında verildi. Ödül bu yıl Klama Dayika Min/Annemin Şarkısı filmiyle Aziz Çakkurt’un oldu. Ödülü alan oyuncu, “Tek bir sahnem vardı o nedenle çok şaşırdım. Eşit, adil ve özgür şekilde yaşamak mümkün. Kobanê’de bu geleceği inşa etmek için mücadele ediyorlar. Kobanê bir coğrafya değil fikir, ve fikirler düşmez” dedi.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü ise festivalin 51’inci yılında Kuzu filmindeki rolüyle Nursel Köse’nin oldu. Ödülünü alan Köse, “Beklemiyordum, çok heyecanlandım” dedi.

EVGAR'DAN GEZİ'YE SELAM

Oyuncu Demet Evgar da, “28 Mayıs 2014’den beri ölen tüm çocuklara ve gençlere selam olsun” ifadeleriyle Gezi'de hayatını kaybedenleri andı. Demet Evgar’ın bu sözleri uzun süre alkışlandı.

DİĞER ÖDÜLLER

Diğer ödüllerin sahipleri ise şöyle:

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Aziz Çapkurt (Klama Dayika Min/Annemin Şarkısı)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Nursel Köse (Kuzu)

En İyi İlk Film: Klama Dayika Min/Annemin Şarkısı

En İyi Kurgu: Yorgos Mavropsaridis (Sivas)

En İyi Sanat Yönetmeni: Osman Özcan (Neden Tarkovski Olamıyorum?(

En iyi Görüntü Yönetmeni: Vedat Özdemir (Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku)

Uluslararası Yarışma En İyi Film: Test (Alexander Kott)

Ulusal İzleyici Ödülü: İyi Biri (Ayhan Sonyürek)

Uluslararası İzleyici Ödülü: White God (Kornel Mundruczo)

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Abbas Kiarostami

Ulusal Uzun Metraj FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü: Ömer Uğur (Guruldayan Kalpler)

SİYAD En İyi Film Ödülü: Kuzu

SİYAD Uluslararası En İyi Film Ödülü: Tribunale / Mahkeme (Chaitanya Tamhane)

En İyi Kısa Film Ödülü: Bir Fincan Türk Kahvesi

(zete.com ve Radikal'den derlenmiştir)