Altın Portakal Film Festivali’nde sansürlenen 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' belgeseli için ilk somut tepki Ulusal Belgesel Yarışması Ana Jüri Başkanı Can Candan’dan geldi.

Candan, yönetmenliğini Reyan Tuvi’nin yaptığı Gezi belgeselinin sansürlenmesine tepki olarak görevinden çekildi.

Belgesel yarışması ana jüri başkanı, “Sansürün, sorumsuzluğun, manipülasyonun ve baskının olduğu yerde ben yokum” ifadelerini kullandı.

Candan, yaptığı yazılı açıklamada yaşanan süreci dikkatle takip ettiğini belirtip, festival komitesinin ön jürinin iradesine müdahale etmesinin meşrulaştırılmaya çalışıldığını ve festival yönetiminin de sorumluluğu yönetmenin üzerine atarak sansüre ek olarak bir de Tuvi üzerinde baskı oluşturduğunu vurguladı.

Candan, “Varılan bu noktada Ulusal Belgesel Film Yarışması Ana Jüri Başkanı olarak benim gönül rahatlığıyla görevime devam edebilmem ve 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin bir parçası olabilmem mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Festivalde jüri üyesi olarak görev yapan 11 isim de daha önce sansüre tepki göstermiş, kararın geri alınması istenmişti.

AKP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen festivalin yönetimi, Reyan Tuvi’nin belgeselini ön jüri tarafından yarışmaya değer bulunmasına rağmen Türk Ceza Kanunu’nun şahsa ve cumhurbaşkanına hakaret suçlarını düzenleyen ‘125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik’ nedeniyle yarışma programına alınmamıştı.