Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde aralarında 'Ulusal Uzun Metraj' film yarışma kategorisinde yer alan 9 filmin yönetmeninin de yer aldığı 15 isim sansüre karşı ortak bildiri yayımladı.

Bildiri festival boyunca imzacılar tarafından her film söyleşisi öncesi okunacak.

51'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 'Ulusal Uzun Metraj' yarışma kategorisinde ilk galası gerçekleştiren 'Neden Tarkovski Olamıyorum?' filminin ekibi gösterimin ardından düzenlenen söyleşiye katıldı.

Yönetmen Murat Düzgünoğlu, söyleşinin hemen başında festivalde yer alan 15 yapımcı ve yönetmenin imzasının bulunduğu sansüre karşı bir bildiri okudu. Düzgünoğlu, bildiride imzası bulunan her yönetmenin her söyleşi öncesi bu metni okuyacağını açıkladı.

Altın Portakal'da başlayan tartışmanın sürecin değerlendirilmesi için de bir fırsat olduğunu vurgulayan Düzgünoğlu, "Konuyla ilgili her türlü farklı görüşü almak üzere sinemacıları, yöneticileri, seyircilerimizi festival boyunca yerini yakın zamanda bilgilendireceğimiz serbest kürsüye ve 17 - 18 Ekim tarihlerinde uzman konuklarımızla gerçekleştireceğimiz forumlara davet ediyoruz" diye konuştu.

Bu toplantıların sonucunda oluşturulacak somut talepleri paylaşacaklarını belirten Düzgünoğlu, ayrıca esasları daha sonra forumlarda açıklanmak üzere, ödüllerden ayrılacak gelirlerle sansürlere ilgili sanatsal çalışmalara destek olmak ve bir sinema merkezi kurma çalışmalarını başlatmak için fon oluşturacaklarını açıkladı.

İMZACILAR

İlk olarak 'Neden Tarkovski Olamıyorum' film yönetmeni Düzgünoğlu tarafından okunan metinde Ulusal Uzun Metraj yarışma kategorisinde yer alan 'Neden Tarkovski Olamıyorum'la yönetmen Murat Düzgünoğlu ve yapımcı Osman Özcan, 'Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku' filmiyle Çiğdem Vitrinel, 'İtirazım Var' filminin yönetmeni Onur Ünlü, 'Balık' filmiyle yarışmada yer alan Derviş Zaim, 'Kumun Tadı' filminin yönetmeni Melisa Önel, 'Çekmeköy Underground'la Aysin Türkmen, 'Annemin Şarkısı' filmiyle yönetmen Erol Mintaş ve yapımcı Aslı Erdem, 'Sivas' filminin yönetmeni Kaan Müjdeci, 'İyi Biri' Ayhan Sonyürek imzası bulunuyor. Bu isimlerle birlikte Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SE-YAP) Başkan Yardımcısı ve Antalya Film Forum Koordinatörü Yamaç Okur, Antalya Film Forum Danışma Kurulu Üyesi Marsel Kalvo, Antalya Film Forum'da yer alan Ak Ejder filminin yapımcısı Funda Alp ve yapımcı İsmail İçen'in de metinde imzaları yer alıyor. Yönetmen Düzgünoğlu, bununla birlikte Kobani'de yaşanan olaylar çerçevesinde bir metnin de sinemacılar tarafından hazırlandığını, yakın bir zamanda onun da açıklanacağını ifade etti.