Günümüz modern dünyasının finans sistemlerinin en önemli iki unsuru olan altın ve döviz, değerlerini arttırıp, azaltan iki farklı yatırım aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüz modern dünyasında özellikle piyasaların oluşturduğu grafikler üzerinde doğrudan etkiler yaratabilen altın ve döviz konusunda dünya genelinde büyük etkiler bulunmaktadır. Bu kapsamda günümüz modern yatırımcıları için döviz piyasası genel olarak tercih edilse de altın piyasasındaki alımlarda oldukça yüksek oranlara ulaşabilmektedir. Tarih boyunca insanlar tarafından kullanılan ve insanlar için çok önemli olan altın, genel olarak değerini koruyan bir yatırım aracı olarak öne çıkmaktadır. Aslında bu durumda bir yatırıcımın altın piyasasında altın alımına dair yapmış olduğu yatırımında kazancını katlama olasılığı çok daha az olsa da, yatırımcının tüm parasının eriyip, yok olması da neredeyse olanaksız bir durumdur.

Günümüz modern dünyasında bu gibi sebepler ve özellikler dolayısı ile de yatırımcılar paralarını saklamak istedikleri zaman altın almakta ve altına yatırım yapmaktadırlar. Eğer para kazanmak isterlerse de paralarını genel olarak döviz piyasasında değerlendirmeyi tercih etmektedirler. Döviz piyasasında özellikle Euro ve Dolar çok daha fazla ön plana çıkmaktadır. Altının bu alanda pek fazla tercih edilmemesi, sürekli ve ani şekillerde çok fazla yükselmemekte olmasıdır. Aynı zamanda da çok fazla değerini kaybetmemekte olmasıdır. Aslında altın ile döviz arasında bağlantı var mı sorusu için bağlantının burada kurulduğu söylenebilir.

Bu kapsamda da özellikle pek çok yatırımcı günümüz modern dünyasında döviz almayı tercih ederken paralarını katlama düşüncesi içerisinde bulunmaktadırlar. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken yatırımcıların döviz alma uygulamaları, normal bir kişiye göre çok daha farklıdır. Çünkü yatırımcıların döviz yatırımlarındaki ellerindeki potansiyel çok daha fazla iken vatandaşların yatırımlarında ellerindeki para performansı etkili olmaktadır. Bu noktada en önemli noktalardan birisi de alınan dövizlerin miktarı ne kadar fazla olur ise elde edilecek kar oranı da o kadar fazla olmaktadır. Belki küçük miktarlar bırakıyor olsa da bunu toplu olarak yapan yatırımcılar sürümden çok ciddi paralar kazanmaktadır. Altın alımını ise genellikle ev hanımları ya da esnaflar yapmaktadırlar.

Günümüzde döviz piyasası ile altın piyasası karşılaştırıldığı zaman, döviz piyasasının sonuç olarak bir kâğıt parçası olduğunu, altının ise her zaman değerli bir maden olduğunu sonucu ortaya çıkmaktadır. Bunların dışında da aynı şekilde altın ve döviz arasında oldukça ince boyutta olan bir çizgi yer almaktadır. Bunun dışında da döviz piyasanın en önemli kurlarından birisi olan doların düşüş yaşaması çoğu zaman altının yükselmesine neden olmaktadır. Dolarda yaşanacak düşüşler ile birlikte altının ons değerinin de arttığı gözlemlenir. Bunun nedeni de doların güçsüz grafik çizmesi ile küresel ekonomide ki toparlanma beklentisi piyasa da oluşan alımları zorlaştırıyor. Bu sebep dolayısı ile de altının onsu dolar bazında çok ciddi değerler kazanıyor.